Női csontokat találtak a görög félszigeten, ahol csak férfiak élnek

Athosz-hegy
Az 50-es évek óta a görög törvények börtönnel rendelik büntetni a látogatási tilalmat megszegő nőket
Vágólapra másolva!
Bár az Athos-hegy és sziget földrajzilag Görögországhoz tartozik, mégis külön államként, a konstantinápolyi pátriárka alárendeltségében tartják nyilván. A „szent hegy" 335 négyzetkilométeres területére közel kétezer éve sem a nők, sem a nőstény állatok nem tehetik be a lábukat. Egy most felbukkant lelet azonban arra utal, hogy az itt élő szerzetesek alkalomadtán talán megszegték ezeket a szigorú szabályokat.
Vágólapra másolva!

Még soha nem fordult elő hasonló eset

A szent hegynek számító, a Szűzanya kertjének tartott, Athosz-hegyen már az 5. században éltek szerzetesek, az első kolostort pedig 963-ban alapította az athoszi Szent Atanáz. A bizánci birodalom 1060-ban alkotmánnyal látta el a szerzetesi közösséget. Már ez a dokumentum megtiltotta, hogy nők és gyerekek éljenek a területen.

A nők kitiltására vonatkozó rendszabály konkrétan 1045-ből származik, és a húsz sziklára épített ortodox kolostorban élő mintegy háromezer szerzetes azóta is ellenáll a változásra irányuló összes törekvésnek.

A bizánci császárok védelmét élvező kolostorokban idővel hatalmas vagyont halmoztak fel az egyébként szabályozottan szerény életmódot folytató szerzetesek Forrás: Wikimedia Commons

Ezért is lepődtek meg a régészek, amikor az Athosz-hegyi Pantokratoros kolostorban végzett restauráció során a kápolna padlója alatt csontokat fedeztek fel, amelyek azonban kisebbek voltak, mint a helyszínen található maradványok többsége.

– mondta Phaidon Hadjiantoniou építész és helyreállító, az ásatás projektvezetője a The Guardian lapnak.

Az antropológusok a vizsgálatok után ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a most előkerült csontok egy nő maradványai.

Valamennyien fontos személyek lehettek

A kápolna helyén számos maradvány nyilvánvalóan férfiakhoz tartozott. Néhány azonban egyértelműen nem: például a keresztcsont, az állcsont, valamint az alkar mérete és alakja is jelentősen különbözik a többitől.

Az Athosz-hegyi Köztársaság területére nők nem léphetnek be Forrás: Wikimedia Commons

– jelentette ki Laura Wynn-Antikas antropológus. – Ebből viszont arra következtetünk, hogy valamennyien fontos személyek lehettek, hiszen az istentiszteletek helyszínén helyezték őket örök nyugalomra.

Az 50-es évek óta a görög törvények börtönnel rendelik büntetni a látogatási tilalmat megszegő nőket Forrás: Wikimedia Commons

Hozzátette: a legtöbb csontváz robosztusabb, amelyek egyértelműen férfiakhoz tartoztak. Az elemzett csontok mérete és alakja azonban nem feltétlenül bizonyítja azok női eredetét.

A szakember szerint a férfiaknak is könnyen lehetnek nőies testrészeik.

Nem véletlen, hogy nők a hivatalos nyilvántartások kezdete, tehát a 382 óta csak tizenkét alkalommal léptek a tilalom ellenére Athosz-hegyére. Némelyikük politikai menekültként érkezett, mások férfinak álcázták magukat, hogy otthonra lelhessenek. A kutatók ezért most tovább vizsgálják a kápolnából származó csontokat.