Hamarosan eléri a nyílt óceánt a világ legnagyobb jéghegye

Larsen-c jéghegy Horizontal OFFBEAT ANTARCTICA LANDSCAPE ICE ICEBERG GENERAL VIEW ICE FLOE AERIAL VIEW
A handout picture released by British Antarctic Survey (BAS) on February 21, 2018 and taken on November 22, 2017 from the British Antarctic Survey Twin Otter aircraft shows the Larsen C iceberg. - A team of scientists, led by British Antarctic Survey (BAS), is heading to Antarctica to investigate a mysterious marine ecosystem that’s been hidden beneath an Antarctic ice shelf for up to 120,000 years. The iceberg known as A68, which is four times of London, calved off from the Larsen Ice Shelf in July 2017. The scientists will travel by ship to collect samples from the newly exposed seabed. (Photo by Ali ROSE / BRITISH ANTARCTIC SURVEY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BRITISH ANTARCTIC SURVEY / ALI ROSE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - SOLELY TO GO WITH AFP STORY ABOUT BRITISH ANTARCTIC SURVEY MISSION MENTIONED IN THE CAPTION -- DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / SOLELY TO GO WITH AFP STORY ABOUT BRITISH ANTARCTIC SURVEY MISSION MENTIONED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
Hamarosan eléri a nyílt óceánt a világ legnagyobb jéghegye, amely még 2017-ben szakadt le az antarktiszi Larsen-C selfjégről - olvasható a BBC hírportálján.
Vágólapra másolva!

Az A68 nevű jégóriás csaknem hatezer négyzetkilométeres volt, amikor levált a selfjégről, és az elmúlt két és fél évben szinte alig veszített tömegéből.

A walesi Swansea-i Egyetem munkatársa, Adrian Luckman szerint azonban a Déli-óceán vize valószínűleg "meg fogja törni" a jéghegyet.

"Nagyon meglepne, ha még sokáig kibírná egyben azután, hogy elhagyja a tengeri jég peremét" - mondta a szakember, aki szerint már az is csoda, hogy a hullámok még nem darabolták jégkockákká az A68-at.

A Larsen-C jéghegy Forrás: AFP/Ali Rose

A 2017 júliusában bekövetkezett leválása után a jégkolosszus több mint egy évig vesztegelt a Larsen-C selfjégnél.

Az erős szelek és áramlatok azonban végül északi irányba kezdték sodorni az Antarktiszi-félsziget keleti partvonala mentén, az idei antarktiszi nyáron pedig a jéghegy mozgása drasztikusan felgyorsult.

Az A68 megfigyelése közben a kutatók két újabb jéghegy születésére is készülnek. Egy valamivel több mint 300 négyzetkilométeres jégtömb készül leválni a nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccserről, a másik jégborjadzás pedig a kelet-antarktiszi Brunt selfjégnél várható, ahol egy nagyjából 1500 négyzetkilométeres jégóriás van születőben.