Amerika nem tekinti globális köztulajdonnak a világűrt

holdbázis
Egy leendő holdbázis illusztrációja
Vágólapra másolva!
Oroszország számára elfogadhatatlan a világűr privatizációja - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában, arra a Donald Trump amerikai elnök által hétfőn aláírt jogszabályra utalva, ami lehetővé teszi az Egyesült Államok számára a Holdon és más égitesteken folytatandó jövőbeli egyoldalú kereskedelmi célú kitermelést.
Vágólapra másolva!

Amerika szerint a világűrt nem lehet globális köztulajdonnak tekinteni

"Adott esetben (Donald Trump amerikai elnök hétfőn aláírt rendeletével kapcsolatban) természetesen jogi értékelést kell adni.

Talán tanulmányozni kellene ezt a határozatot, jogi megközelítések alapján.

Mindenesetre a világűr privatizációjára irányuló kísérletek bármilyen formában - most nehezemre esik megmondanom, hogy ez a világűr privatizációjának kísérleteként értékelhető-e - elfogadhatatlanok lennének" - nyilatkozta Dimitrija Peszkov, a Kreml szóvivője.

Dimitrij Peszkov, a Kreml elnöki hivatalának szóvivője Forrás: Wikimedia Commons/Kremlin.ru

Peszkov arra reagált,

hogy Trump amerikai elnök hétfőn rendeletet adott ki

az erőforrásoknak a Holdon és más égitesteken történő kereskedelmi kitermeléséről, amelynek értelmében az Egyesült Államok nem tekinti többé az emberiség közös örökségének a világűrt.

Donald Trump amerikai elnök Forrás: AFP//Mandel Ngan

"A világűr az emberi tevékenység jogilag és fizikailag egyedülálló területe, és az Egyesült Államok nem tekinti ezt globális köztulajdonnak" - áll a rendelet szövegében.

Az Egyesült Államok nem írta alá az ENSZ 1979-es egyezményét

A dokumentum szerint az Egyesült Államoknak jogában kell állnia üzleti célból kutatni világűrt, valamint annak erőforrásait kiaknázni és hasznosítani.

Jövőbeli holdbázis fantáziaképe. A kísérlet a huzamosabb holdbéli tartózkodást készíti elő Forrás: European Space Agency/ESA

Az Egyesült Államok ösztönözni kívánja ennek az állami és magánszereplők által végzett tevékenységnek a nemzetközi támogatását.

Mike Pompeo külügyminiszternek 180 napon belül be kell számolnia az ebben az ügyben elvégzett munkájáról.

HTrump elnök és Mike Pompeo amerikai külügyi államtitkár ( külügyminiszter) Forrás: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Az elnöki rendelet rámutat, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el az államoknak a Holdon és más égitesteken folytatott tevékenységéről az ENSZ-közgyűlés által 1979-ben elfogadott megállapodását,

amelyet egyébként sem írt alá.

Elismeri viszont a világűr kutatásáról és felhasználásáról szóló 1967-es egyezményt.

A világűr amerikai "kisajátításától" tartanak az oroszok

Szergej Szaveljev, az orosz állami űripari vállalat, a Roszkoszmosz nemzetközi együttműködésért felelős vezérigazgató-helyettese kedden nyilatkozatot tett közzé, amelyben Trump elnök rendeletét a "más bolygók területének tényleges elfoglalására" irányuló agresszív tervnek, a világűr kisajátítására irányuló kísérletnek minősítette.

Egy leendő holdbázis illusztrációja Forrás: ESA, Foster and Partners

A tisztségviselő szerint ez aligha hangolja gyümölcsöző együttműködésre az államokat.

"A történelemben volt már példa arra, hogy valamely állam úgy döntött, hogy saját érdekében területeket kezd el elfoglalni - mindenki emlékszik, hogy ennek mi lett az eredménye" - idézte Szaveljevet a Roszkoszmosz sajtószolgálata.

(Forrás: MTI)