A dorombolás gyógyító ereje

macska
Akkor is dorombolnak, amikor dagasztják a gazdit.
Vágólapra másolva!
Az általános hipotézis az, hogy a macska elégedettségében dorombol, azonban dorombolnak akkor is, amikor súlyosan sérültek, vagy riadtak. Az emberek azt hiszik, hogy amikor a macska dorombol, akkor jól érzi magát. A helyzet azonban nem egészen így áll. A dorombolás ennél sokkal komplikáltabb dolog, a kutatók is csak alig értik.
Vágólapra másolva!

A cicák viselkedésének és kommunikációjának a tanulmányozása elmarad a kutyákétól, mivel a kutyák készségesebb résztvevők, különösen, ha van jutalomfalat. Az utóbbi években azonban több fény derült a dorombolásra.
Sokáig vita tárgya volt, hogyan dorombol a macska. Egy időben azt hitték, hogy a véráramhoz kapcsolódik, ahogyan a vér áramlik a vénán keresztül: az alsó üres visszér véna (vena cava inferior) viszi az oxigén szegény vért a szív jobb oldalához, és innen jön a hang, de a kutatások szerint nem ez a helyzet. A zaj a gégében lévő izmokból jön: ahogy ezek az izmok mozognak kitágítják és összehúzzák a hangrést (glottis: a gége része, ami körbeveszi a hangszálakat, a hangszálak közti tér) a gégében és a levegő rezeg, amikor a cica ki-be lélegzik. És ez a hang a dorombolás. A kutatások azt mutatják, hogy a gégéhez tartozó izmok mozgását egy a macska agyában lévő neurális oszcillátor továbbítja. Úgy vélik, a cica agyában ez a neurális oszcillátor, ami kiváltja a dorombolást, ennek az oszcillátornak másként nincsen világos célja. De, ha ez indítja be, mikor? Csak, ha a cica boldog? Van, amikor igen, de van amikor nem. Sok oka lehet, hogy beindul a kis cica motor.

Forrás: Szomor Anikó

A dorombolás az evolúció során valószínűleg valami szelektív előnyt jelenthet a macskáknak. A legtöbb macskaféle produkál dorombolásszerű vokalizációt. A házi macskáknál megfigyelhető amikor szoptat, amikor a gazdi simogatja, illetve enni ad neki. De ha nem vagyunk ott mellettük, akkor is dorombolnak. Bár azt feltételezik, hogy a dorombolás az öröm, elégedettség jele, illetve az anya macska így kommunikál kölykeivel,

a dorombolás stresszes helyzetben is segítséget jelenthet.

A macska gyakran erőszak hatására is dorombol, például az állatorvosnál, vagy amikor sérülésből gyógyul. Tehát nem minden doromboló cica elégedett és boldog a helyzetével.

Forrás: Szomor Anikó

A dorombolás foka egyénenként változó. Minden cica más, van aki sose, van aki mindig dorombol. Ahogyan van, amelyik dagaszt és van amelyik nem.
A kiscicák pár napos koruktól dorombolnak, így jelzik, hogy „Mami rendben vagyok.", „Mami itt vagyok.", illetve egy kötelék a cica mama és a kölykök között.

Marjan Devebere a macska-pszichológiái tanulmányokat folytató macska menhely fotós, 4 cica gazdija

Marjan Devebere Luigi cicája - aki úgy került a menhelyre, hogy valakit követett oda az irodába, következésképp elvitték a menhelyre - keveset, Archie cica - aki a szomszédból költözött át a menhelyre - sokat dorombol. Azt mondja, eddig több, mint 3.000 cicát fotózott menhelyeken és nincs két egyforma cica. Látott sok cicát, akik haldoklás közben doromboltak és sokat, akik elaltatás közben.

Az emberek azt hiszik, a cica boldogságában dorombol, de nem mindig ez a helyzet.

Mivel a macskák háziasítása, tenyésztése relatíve nemrégiben történt más állatokhoz és domesztikált fajokhoz viszonyítva, nem mutatnak annyi izom és csont abnormalitást, mint az erősebbem szelektáltabb domesztikált kutyák. A dorombolás talán segít csillapítani a diszpláziát és az oszteoporózist, melyek gyakoribbak a kutyaféléknél.

A képen látható Paulina törzskönyvezett kutya (Elizabeth von Neusenberg), sajnos nagyon sok egészségügyi problémája volt. Forrás: Maximilian von Hopffgarten

Gary Weitzman állatorvos, aki San Diego Human Society elnöke elmondta, hogy míg általában megelégedettséget jelent a dorombolás, kifejezhet idegességet, félelmet, stresszt is, de szerencsére gyakoribb, hogy elégedettségükben járatják a kis motort. Évtizedekig tűnődtek azon, hogy a dorombolás a kommunikáció egy formája-e, és a korai 2.000-es években azt feltételezték, hogy van más célja is. Elizabeth von Muggenthaler etológus, Karen Overall állatorvos és mások munkája által jobban megértettük a jelenséget. Valószínűleg a dorombolásnak van kommunikációs, lecsendesítő és gyógyító tulajdonsága.

Akkor is dorombolnak, amikor dagasztják a gazdit. Forrás: Szomor Ildikó


A cicák néhány napos korukban kezdenek el dorombolni, ez segíti az anyukájuknak, hogy lokalizálja őket a kaja időre. Van, hogy ez felnőtt macskánál folytatódik és evés közben dorombol, illetve ebédidő előtt így próbálja meggyőzni a gazdit, hogy kajaidő van.
Néhányan hangosan dorombolnak, amikor óvatosan vizsgálnak egy új környezetet, de dorombolhat a macska ijedtségében, vagy stressz hatására is. (Marjan Devebere példaként azt hozta fel, hogy az ő cicája akkor dorombol a leghangosabban, amikor a gardróbot fedezi fel.) Minél mélyebbre hatol a tudomány a dorombolás kutatásában, annál inkább feltáratlannak tűnik.

A macskák dorombolnak, amikor ápolgatják, nyalogatják egymást. Forrás: Szomor Anikó

Az író és etológus Celia Hadden tudjuk, hogy a kutatók rögzítettek általános dorombolásokat és olyanokat, amik a gazditól kaját kér és még azok is különbséget tudnak tenni, akiknek nincs macskájuk. Amikor kaját kért a cica, az általános mély/halk dorombolásban volt egy magasabb frekvenciájú sírás, némiképp olyan, mint a miaú. Ez a különleges hang inkább olyan, mint a kiscicák izolálás sírása vagy az ember baba bánatos sírása. Mi emberek természetesen érzékenyek vagyunk a baba sírásra, tehát válaszolunk arra is ha így dorombol a cica.

Forrás: Szomor Anikó

Samantha Watson etológus, az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) tudományos tisztviselője elmondta, hogy keveset tudunk arról, hogy a macskák a vadonban egymás közt hogyan dorombolnak, de nyilvánvaló, hogy amikor ápolgatják, nyalogatják egymást, akkor dorombolnak és van egy olyan dorombolás, hogy „azt akarom", és olyan is, hogy „osszuk meg a forrásokat", illetve egy csomó, amiről nagyon keveset tudnunk.

Egy hipotézis szerint a dorombolás erőteljes gyógyhatással rendelkezik

A tudósok bizonyították, hogy a macskák a rekeszizom izmok és gégeizmok szaggatott jelzésével dorombolnak. Dorombolnak a belégzés és kilégzés alatt folyamatosan, állandó mintával és 25-150 Hertz frekvenciával. A különböző vizsgálatok megmutatták, hogy a hangfrekvencia ezen tartománya

javítja a csontsűrűséget és támogatja a gyógyulást.


Ez az ismeret segíthet az embereknek is a csont és izom gyógyításában. Például az asztronautáknál komoly probléma a csontritkulás, mivel a súlytalanság állapotában nincs normál fizikai aktivitás. Még az ülés és az állás sincs meg, ami megkíván némi erőt, hogy megtartsa a testhelyzetet az illető. Nincs fizikailag terhelve és emiatt leépül a testük.

A macskák megőrzik energiájukat hosszú időn át tartó alvás és pihenés alatt is: lehetséges, hogy a dorombolás egy alacsony energiájú mechanizmus, ami sok energia nélkül stimulálja az izmokat és a csontokat.

Elizabeth Muggenthaler kollégáival tanulmányozta a macska dorombolást.

A tanulmányban Sony TCD:D8 Digital Audio Recorder (DAT) és Statham Radio mikrofonok rögzítették a macska dorombolást, illeve FFF-ek és spektográfok működéséhez National Instrument's Polinesia eszközt használtak. A házi macskák dorombolását gyorsulásmérővel mérték.

Elizabeth Muggenthaler kollégáival tanulmányozta a macska dorombolást. A tanulmányban 44 macskaféle dorombolását rögzítették, gepárdok, ocelotok, pumák, házi macskák és szerválok vettek részt a kutatásban. A tanulmányban szereplő összes macska erős frekvenciákat állított elő: 25-150 Hertz tartományban. A dorombolás frekvenciái megegyeznek a humán gyógyászatban a

csontnövekedés, csonttörés, fájdalom, ödéma, izomnövekedés/izomfeszültség, ízület rugalmasság, nehézlégzés, sebek gyógyítására alkalmazott vibrációs/elektromos frekvenciákkal.

A házi macska, szervál, ocelot és puma pontosan 25 és 50 Hertz frekvenciájú alapvető, domináns, vagy erős frekvenciákat produkáltak. Ez a két frekvencia a legjobb, arra, hogy segítse a csontnövekedést, csonttörés gyógyítását. Ennek a 4 fajnak erős, harmonikus felhangja van, pontosan 2 és 100 Hertzen, vagy ezen tartományon belül. Ezt a frekvenciát a humán gyógyászatban a fájdalom, ödéma, sebek, nehézlégzés gyógyítására alkalmazzák.

Forrás: Szomor Anikó

(A felhang a zenei hang megszólaltatásakor az alaphanggal együtt hangzó, azt színező, a rezgő test egy-egy szakaszának (felének, harmadának, negyedének stb.) külön-külön rezgésével keletkező magasabb hangok közül egy. A felhangokat nem lehet külön hallani.)

A dorombolás lehet az alapja annak a mítosznak, hogy a macskáknak 9 élete van, illetve annak az állatorvosi legendának, hogy a macskák képesek összeállítani csontjaikat, ha egy szobában vannak az összes részek.

A dorombolás egy belső gyógyító mechanizmus, mely az izmokat és a csontokat erősen tartja, amikor a cica nem mozog, amikor pihen

Az alacsony frekvenciájú dorombolás természetes gyógyító mechanizmus, gyógyítja és erősíti a csontokat, fájdalomcsillapító és sérülés gyógyító hatása van.
Egy hipotézis szerint a dorombolás erőteljes gyógyhatással rendelkezik. Ezek a rezgések fizikailag megfiatalítanak, a cica stressz után így gyógyítja magát. A 20-150 Hertz frekvencia segíti a csontnövekedést, mivel a csont nyomás hatására megkeményedik, más frekvenciák hasonlóan tehetnek a szövettel. A 25-100 Hertz frekvenciájú dorombolás megegyezik az emberi terápiában használt frekvenciákkal, a csontok a 25-50 Hertzre reagálnak, a bőr és a lágyszövetek a kb. 100 Hertzre. Ezért dorombol a cica elégedetten, amikor bóbiskol: ez az önjavítás formája, alacsony energiájú mód, hogy a csontokat és szöveteket jó kondícióban tartsa, amíg pihen.

Forrás:Szomor Anikó

A házi macskának unikális vokális jellemzője a dorombolás, de a macskafélék családjának más fajai is dorombolnak, például a hiúz, gepárd, eurázsiai hiúz, puma, vadmacska. Bár néhány nagymacska kiad dorombolásszerű hangot, például az oroszlán, leopárd, jaguár, tigris, hópárduc, foltos leopárd, a tanulmányok azt mutatják, hogy a macskafélék (Felidae) családjának párducforma (Patherinae) alcsaládja általi vokalizáció nem igazi dorombolás.

Forrás: pexels.xom

A különbség a dorombolás és más macska által kiadott vokalizáció között az, hogy a dorombolást a cica a teljes légzés alatt, tehát ki- és belégzéskor is produkálja, míg a többit csak kilégzéskor, ilyen pl. a miaú.
Tehát: valószínűleg a dorombolás egy kommunikációs eszköz, illetve potenciális öngyógyító forrás.
Nem csak a macskáknak jó a dorombolás, az emberre is jótékony hatással van. A cica simogatása stresszoldó hatású,

a cica gazdiknak 1/3-dal kisebb a kockázata, hogy stroke-ot, vagy szívbetegséget kapjanak.

Weitzman úgy véli nem csak fiziológiailag, hanem pszichikailag is jótékony hatással bír a kis cica motor: nyugtat, és örömöt okoz. De ezt tudja mindenki, akinek van cicája, illetve van kapcsolata cicával. Csak nézni őket is kellemes érzéssel tölti el az embert. Üdítő érzés csak nézni, ahogy alszik, játszik, és hallgatni a kis cica motort.