Ezt kevesen tudják a visszérről

Sclerotherapy 20-30 year old Twenties 30-40 year old Thirties ADULT Medical consultation Consulting WOMAN LEG Lower extremity Phlebology Phlebologist Syringe Treatment INJECTION Injecting Prick Pricking Varix lower extremity Varix Venous insufficiency Vei
Sclerotherapy, treatment of varicose veins by micro-sclerosis. Dr SICA-GARO/PHANIE
Vágólapra másolva!
Talán elsőre furcsán hangzik, de bizony visszere-visszerei mindenkinek vannak, nemtől és kortól teljesen függetlenül. A visszér szó ugyanis a véna, más néven gyűjtőér szinonimája, annak betegsége esetén helyesen a visszérbetegség vagy orvosi nyelven varicositas kifejezés használandó. Arról, hogy mi a vénák feladata és hogy mi történik megbetegedésük esetén, Dr. Tóth Tamást kérdeztük.
Vágólapra másolva!

A vénák szerepe a keringési rendszerben, hogy a hajszálerek felől a szív és a tüdő felé vezessék az „elhasznált", szén-dioxidban dús vért, ami aztán később oxigénnel gazdagodva az artériák által ismét a szövetekhez és sejtjeinkhez jut. Falukban vékony simaizomréteg és rugalmas rostok találhatók, így tágulékonyak, nagyobb mennyiségű vért is képesek befogadni. A vénákban az ún. vénabillentyűk egyfajta zsilipként működve megakadályozzák a vér visszaáramlását. Igen nagy munkát végeznek tehát, tekintve, hogy a gravitációt és még számos egyéb befolyásoló tényezőt (pl. a testsúlyunk által okozott, rájuk nehezedő nyomást) is le kell küzdeniük annak érdekében, hogy a vér a megfelelő irányba áramolhasson.

A visszérbetegség kialakulásában alapvetően a vénákban található billentyűk működésének elégtelensége játszik szerepet, a vénákban a vér nem tud megfelelő módon a szív felé áramolni, ezért a vér pang, az erek pedig kitágulnak.

A vénabillentyűk megfelelő működése mellett az ereket körülvevő izmok (pl. vádli izomzat) izompumpája, valamint a véna falának megfelelő állapota is óriási szerepet játszik az egészséges vénás keringés fenntartásában.

A szakértő elmondta, hogy

Magyarországon a lakosság legkevesebb 20-30%-a küzd visszérbetegséggel,

ami alapján megállapíthatjuk, hogy nagyon sokan érintettek. „A visszérbetegség a felületes vénák krónikus megbetegedése, tágulata. A hajlamosító tényezők között a genetikai és hormonális okokon túl például a túlsúly, mozgásszegény életmód stb. szerepelnek."

A fentiek ismeretében nagyon fontos tehát a megelőzés, vagy kialakult visszérprobléma esetén annak kezelése, és az állapot romlásának megakadályozása. Az erek egészsége szerencsére sokféle módon támogatható:

  • úgy mint a rendszeres mozgás,
  • a túlsúlytól való megszabadulás,
  • megfelelő étkezési szokások kialakítása,
  • visszértorna gyakorlása,
  • kompressziós harisnya viselete
  • illetve az orvos által ajánlott vénaerősítő gyógyszerek rendszeres szedése.

Bármilyen visszeres tünetet is észleljünk magunkon (kidudorodó erek, lábfájdalom, feszülés, nehézláb érzés stb.), először keressük fel a szakorvost és semmiképp se magunktól próbáljuk meg kitalálni a gyógymódot!

(purecom)