Évekkel előbb felderíti a daganatot egy új rákszűrő vérvizsgálat

tumor
Minden tumornak vannak például erei, amelyek táplálják, és ahogy a valódi szervek, úgy a daganatok is kötőszövetes váz köré épülnek fel.
Vágólapra másolva!
Az újonnan kifejlesztett vérvizsgálat a hagyományos vizsgálatoknál akár négy évvel korábban kimutatja néhány gyakori daganattípus jelenlétét. A rák kezelésének eredményessége szempontjából életbevágó lehet a hamarabb felállított diagnózis.
Vágólapra másolva!

Ötféle veszélyes és gyakori tumor kimutatására alkalmas

Egy nemzetközi kutatókból álló csoport beavatkozásmentes, csupán vérvételt igénylő vizsgálatot fejlesztett ki, amely akár négy évvel hamarabb kideríti, ha daganat lappang a testünkben, mint a most használatos szűrővizsgálatok.

A teszt ötféle daganattípus – gyomor-, nyelőcső-, vastagbél-, tüdő- és májrák – felismerésére alkalmas.

Az új módszer összehasonlító vérminta vizsgálatokon alapul Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/vervizsgalat

A PanSeer-nek elnevezett teszt 91 százalékos hatékonysággal mutatta ki a daganat jelenlétét olyan vizsgálati alanyokban, akik a vérvétel idején még teljesen tünetmentesek voltak,

és csak 1-4 évvel később diagnosztizálták náluk egyéb módszerekkel a daganatot.

Hasonló, 88 százalékos találati aránnyal mutatta ki a vizsgálat a daganatot abban a 113 személyben, akik már ismert rákbetegek voltak a mintavétel időpontjában. A daganatmentességet 95 százalékos pontossággal ismerte fel a teszt.

Ráksejt és T-sejt illusztrációja Forrás: Science Photo Library/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Roger Harris/Science Photo Libra

A tanulmány egyedülálló abból a szempontból, hogy a kutatóknak hozzáférésük volt a vérvétel idején még tünetmentes, csak évekkel később diagnosztizált daganatos betegek vérmintáihoz, így módjuk volt olyan tumormarkereket – a daganat jelenlétéről árulkodó biológiai molekulákat – keresni,

amelyek a hagyományos diagnosztikus módszereknél jóval előbb lehetővé teszik a betegség felismerését.

A mintákat egy 10 éves időtartamú longitudinális – hosszútávú utánkövetéses – vizsgálat keretében a kínai Fudan Egyetem kezdte gyűjteni még 2007-ben.

Kulcsfontosságú a minél korábbi felismerés

„A távlati cél az lenne, hogy egy-egy évi rendszeres egészségügyi vizsgálat során rutinszerűen elvégezzenek egy ehhez hasonló vérvizsgálatot – jelentette ki Kun Zhang, a cikk egyik szerzője és a Kaliforniai Egyetem San Diego-i kampuszán a biomérnöki tanszék tanszékvezetője.

– Rövidebb távon viszont egyelőre csak a családi anamnézisük, az életkoruk vagy bármi egyéb ismert rizikófaktor miatt fokozott kockázatúak szűrésére szeretnénk koncentrálni."

A hatékony terápiához elengedhetetlen a korai felismerés Forrás: AFP/Philippe Huguen

A korai diagnózis kulcsfontosságú a daganatok kezelése szempontjából, hiszen a rákos betegek túlélési esélyeit számottevően javítja, ha a betegség a kezdeti stádiumban kerül felismerésre, amikor a műtét és a gyógyszeres kezelés több sikerrel kecsegtet.

Azonban korai felismerésre alkalmas rákdiagnosztikai teszt alig akad,

és azok is csak néhány daganattípusra használhatók. Zhang és munkatársai a Nature Communications folyóirat július 21-i számában mutatták be eredményeiket.

Minden tumornak vannak például erei, amelyek táplálják, és ahogy a valódi szervek, úgy a daganatok is kötőszövetes váz köré épülnek fel. Forrás: Science Photo Library/ALFRED PASIEKA/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Alfred Pasieka/Science Photo Lib

A szerzők a Fudan Egyetem és a Singlera Genomics kutatói közül kerülnek ki. A Singlera Genomics egy San Diego-i és sanghaji központú startup cég, amely kimondottan a Zhang biomérnöki fejlesztésein alapuló ráktesztek kereskedelmi forgalmazása céljából jött létre.

Sokkal hatékonyabb, mint a jelenlegi tesztek

A kutatók hangsúlyozták: a PanSeer arra valószínűleg nem alkalmas, hogy megjósolja a rák jövőbeni kialakulását olyan páciensekben, akik a vizsgálat pillanatában még nem hordoznak rosszindulatú daganatot.

A teszt célja tehát kimondottan azoknak a betegeknek az azonosítása, akiknek a szervezetében már jelen van a daganat,

de a jelenlegi kimutatási módszerek mellett még nem produkál tüneteket.

Gyomorrák CT-felvétele Forrás: BSIP/CAVALLINI JAMES / BSIP/Cavallini James

A csoport kiemelte, hogy további vizsgálatokra lesz szükség a teszt hatékonyságának pontos meghatározásához. A Nature Communications-ben publikált kutatáshoz

a Taizhou Longitudinális Tanulmány keretében gyűjtött vérmintákat használták fel.

A hosszútávú utánkövetéses tanulmány során több mint 120 ezer résztvevőtől vettek vérmintát 2007 és 2017 között.

Vörösvérsejtek és vérlemezkék Forrás: AFP

Valamennyi résztvevő több alkalommal adott vérmintát és rendszeres orvosi vizsgálatokon jelent meg a 10 éves periódus alatt. Összességében több mint 1.6 millió levett minta került archiválásra.

DNS-ujjlenyomaton alapul az új eljárás

A longitudinális követésnek köszönhetően, ha bármelyik résztvevőnél rákot diagnosztizáltak, a kutatók azonnal elő tudták venni az illetőtől évekkel korábban – még bőven az első tünetek megjelenése előtt – levett vérmintákat.

Az ő mintáikat össze tudták hasonlítani az ugyanabba a korcsoportba tartozó, de daganatmentes résztvevőkéivel.

Összesen 605, a mintavétel időpontjában tünetmentes személy vérplazmamintáját elemezték, köztük 191 olyannal, akiknél a minta levétele után 1-4 évvel daganat alakult ki.

Kicsapódott vérlemezkék vörös vérsejtekkel Forrás: Science Photo Library/STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Steve Gschmeissner/Science Photo

Ezen felül 223 már a mintavételkor ismerten rákbeteg páciens vérplazmáját,

valamint 200 daganatos és ép szövetmintát vontak be a vizsgálatba.

Zhang és laboratóriuma több mint egy évtizede dolgozik a DNS-metiláción alapuló rákkimutatási módszereken. A DNS-metiláció az örökítőanyag ún. epigenetikus módosítása, amely a kódolt információt nem, azonban a gének kifejeződését befolyásolja, és különböző kóros állapotokban, például a rákban jellegzetes elváltozásokat mutat.

A kutatók által kidolgozott eljárás a CpG-metilációnak nevezett DNS-ujjlenyomatot veszi figyelembe.

DNS művészi ábrázolása Forrás: NSP / Science Photo Library

A szervezet különböző szövetei az egymást követő ismételt CG nukleotidszekvenciákhoz más és más mintázatban aggatnak metilcsoportokat, és ez a mintázat a daganattípusokra nézve is árulkodó lehet.

A most kidolgozott eljárás alapjául szolgáló megfigyeléseket Zhang és munkatársai már 2017-ben közölték a Nature Genetics folyóirat hasábjain.