Van egy kifejezetten jó hírünk a 75-80 éveseknek

D-vitamin, időskor, öregkor
A napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken
Vágólapra másolva!
Egy új európai kutatás szerint a mai szépkorúak általában hosszabb és egészségesebb életet élnek, mint az előző generáció hasonló korú tagjai. Ahogy arra az Ageing Clinical and Experimental Research and the Journals of Gerontology szaklapban publikált tanulmány rámutatott, a ma élő 75-80 éves emberek fizikailag és szellemileg is fittebbek, mint harminc évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Éveket adunk az életünkhöz

Az elmúlt néhány évtizedben rendkívüli mértékben megnőtt a várható élettartam. Míg az 1960-as években született ember átlagban 52 év körül élt, Finnországban például ma már 80 év feletti élettartamra számíthatnak. Eddig azonban kevésbé volt világos, hogy ezekből a „többletévekből" hányat tölthetnek egészségben, viszonylag jó szellemi és fizikai funkcióval.

A hosszabb élet ugyanis nem feltétlenül jelent több minőségi időt, és egyes tudósok attól tartanak, hogy „éveket adunk az életünkhöz, miközben az életet nem adjuk hozzá az évekhez".

A világ egyik legidősebb asszonya a 115 éves Kane Tanaka Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Masanobu Nakatsukasa

Ennek az aggodalomnak a fényében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben bevezetett egy új mérőszámot, amelyet az élet várható élettartamának (HALE) neveznek. A szakemberek szerint azonban nehéz megtalálni az egészséges, funkcionális élet időskori életének mérését.

Ráadásul még az objektív méréseket alkalmazó kutatások is bizonytalan eredményeket szolgáltattak.

Finnországban a kutatók azonban azt mondják, hogy egyedülálló helyzetben vannak, hogy tovább ássanak a téma mélyére. Az országban ugyanis a tudósok hozzáférhettek egy népességalapú tanulmányhoz, amely az elmúlt generációk idős emberinek adatait tartalmazza, akik közül 500 résztvevő 75 és 80 év közötti.

A jobb eredmények több tényezőnek köszönhetőek

A 28 évvel ezelőtti fizikai és mentális teszteket ismételve, a kutatók arra jutottak, hogy a mai 75 és 80 éves szépkorúak „markáns és értelmes javulást mutatnak", többek között a járási sebességben és a kilégzési teszteken.

A mai idősebb generáció tagjai sokkal aktívabb életet élnek, mint harminc évvel ezelőtt Forrás: Pexels

A pontos okokra még derült fény, de a tanulmány szerzői a magyarázatok között említik többek között

a korábbi generáció korlátozott hozzáférését a jobb minőségű táplálékhoz, a két világháborút és más harcokat.

A szakemberek szerint a mai eredmények valószínűleg a jobb oktatásnak, a több gazdasági lehetőségnek, valamint a nagyobb fizikai aktivitás és táplálkozás kombinációjának köszönhetőek.

– mondta Matti Munukka, a finn Jyväskylä Egyetem gerontológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Azóta sok kedvező változás történt; ezek közé tartozik a jobb táplálkozás és higiénia, az egészségügyi ellátás és az iskolarendszer fejlesztése, az oktatáshoz való jobb hozzáférés és a jobb munkaidő.

Idős pár egy múzeumban Forrás: BSIP/GODONG / BSIP/Godong

De nem minden változás volt jó. Érdekes módon a tüdőfunkciós tesztek némileg vegyesnek bizonyultak. A szerzők szerint ennek köze lehet a dohányzás és a környezetszennyezés növekedéséhez.

Az eredmények végül arra utaltak, hogy a ma élő idős emberek várhatóan hosszabb ideig élnek, mint harminc évvel ezelőtt.

Ugyanakkor a várható élettartam Finnországban például a 75 évesek körében három, a 80 évesek körében két évvel nőtt. A szerzők szerint a jelenlegi eredmények mellett arra lehet következtetni, hogy a mai idősebb emberek funkcionálisan fiatalabbak, mint az egy generációval korábban azonos korúak. További jó hír, hogy ugyanez a tendencia jellemzi a kognitív egészség kérdéskörét is.