Jó hírek jöttek az Oxfordi Egyetem koronavírus-vakcinájáról

kanyaró
A jelenlegi vakcina megfelelő védettséget biztosít kanyaró ellen.Magyarországon a lakosság átoltottsága 98 százalék fölött van, ami gyakorlatilag a populáció számára teljes védettséget ad. (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Hetvenszázalékos hatékonyságú az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég közösen fejlesztett koronavírus-vakcinája.
Vágólapra másolva!

A klinikai próba során több mint 20 000 embert teszteltek az Egyesült Királyságban és Brazíliában. Az önkénteseknek egy részének oltóanyagot, másik részének placebót adtak be. A megfertőződöttek közül 101-en placebót, 30-an rendes vakcinát kaptak.

Az oltóanyag az emberek 70 százalékát védte meg a kórokozótól.

Bár ez első látásra elmarad a Pfizer-BioNTech, a Moderna, vagy éppen a Szputnyik V eredményeitől, az adatok így is kedvezőek. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) szabályai alapján

egy vakcinát akkor lehet engedélyezni, ha legalább 50 százalékkal csökkenti a betegség kialakulását.

Az oltóanyag alapját egy emberre ártalmatlan kórokozó, a csimpánz-adenovírus adja, ebbe építik be a SARS-CoV-2 genetikai anyagát, ami aztán kiváltja az immunválaszt, az antitestek termelődését. A kísérletek során nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat, az oltás minden dózisa jól tolerálhatónak bizonyult.

A vakcinát legalább 6 hónapig 2-8 °C közötti hőmérsékleten lehet tárolni és szállítani, ezáltal könnyen használható a jelenleg rendelkezésre álló körülmények között is.

Az AstraZeneca hamarosan elkészíti a törzskönyvi dokumentációt és benyújtja a hatóságok számára világszerte.

A Moderna és a Pfizer-BioNTech készítménye közel 95 százalékos védettséget adott a klinikai próbák harmadik fázisában. Szintén nagyon ígéretes az orosz Szputnyik V oltóanyagának 92 százalékos hatékonysága.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!