Ma 98 éve fedezték fel a rejtélyes fáraó, Tutanhamon sírját

Tutanhamon
Tutanhamon hármas koporsója a budapesti kiállításon, a Komplexben
Vágólapra másolva!
A régészet eddigi legnagyobb felfedezése kétség kívül Tutanhamon sírjának felfedezése volt, amit 98 évvel ezelőtt, 1922. november 4-én a dúsgazdag angol arisztokrata, Lord Carnarvon anyagi támogatásával Howard Carter talált meg, öt teljes évnyi keresés után, tulajdonképpen egy véletlennek köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Ott már minden homokszemet háromszor átrostáltak

A brit múzeumi rajzolóból lett archeológus, Howard Carter nyolc hosszú éven át kereste a rejtélyek fáraójának sírját, akinek sokan még a lété is kétségbe vonták.

1917-ben kezdte el alaposabban megvizsgálni azt a munkástelepülést,

aminek maradványai II. Ramszesz és VI. Ramszesz sírjai között húzódtak, az újbirodalmi fáraók temetkezési helyén, a Luxor közelében fekvő Királyok Völgyében.

A dúgzadag mecénás, Lord Carnavon (középen balra) és rajzolóból lett zseniális régész, Howard Carter a Királyok Völgyében Forrás: Hulton Archive

Eredeti szándéka szerint máshol, a völgy végében akart kutatni, de ide kapott engedélyt. Csak utólag derült ki, hogy az első kapavágást ott ejtették, ahol 5 év fáradságos kutatás után a legnagyobb felfedezés várta őket.

Howard Carter a fáraó szarkofágjának felnyitása közben Forrás: Wikimedia Commons

A kutatási engedély aláírása alkalmával maga a nagy Gaston Maspero is kételyeinek adott hangot, hogy a Királyok Völgyében érdemes még új sírok után kutatni. Ahogy a neves tudós fogalmazott, ott már minden homokszemet háromszor átrostáltak.

Így bukkantak rá az ősi Egyiptom leggazdagabb kincsleletére

1922-ben ezért Carter utoljára vonult fel az egykori munkásfaluhoz, ahol az első évadot kezdte, és alaposan átvizsgálta VI. Ramszesz sírjának környékét, ahol addig az Egyiptomi Műemlék Felügyelőség kérésére nem kutattak.

A Tutanhamon-kincslelet az óegyiptomi történelem leghíresebb régészeti leletegyüttese Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lebontották a XX. dinasztia korabeli vályog munkáskunyhókat, és november 4-én rábukkantak az első nyomra, egy tizenhat fokból álló lépcsősorra, amely VI. Ramszesz sírjának közelében,

az ókori munkáskunyhók maradványai alatt egy befalazott ajtóhoz vezetett.

A falon láthatóak voltak az ősi nekropolisz őrének pecsétjei, az utolsó válaszfalon pedig egy kartus, Nebheperuré (Tutanhamon koronázási neve) volt olvasható.

Tutanhamon hármas koporsója a budapesti kiállításon, a Komplexben Fotó: Polyák Attila - Origo

Ma már tudjuk, hogy Tutanhamon sziklasírját azért nem tudták kifosztani a sírrablók, mert a későbbi uralkodók építőmunkásai éppen a sírkamra felette telepedtek meg, és vastag meddő- illetve törmelékrétegekkel borították be a bejáratot.

Részlet a budapesti Tutanhamon kiállításról Fotó: Hirling Bálint - Origo

Carter 1922. november 24-én a mecénás, Lord Carnarvon megérkezése után kezdte meg a 3300 év titkát őrző sírkamra feltárását..

Tutanhamon kriptájából került elő az ősi Egyiptom máig leggazdagabb kincslelete.

A Tutanhamon-kripta egyik helyisége, a kincseskamra rekonstrukciója a budapesti kiállításon, ami pont úgy látható, ahogy Carter 1922-ben felfedezte Fotó: Hirling Bálint - Origo

A sírkamra rekonstrukciója, és több mint ezer tárgy

most Magyarországon, a nagy sikerű Tutanhamon kiállításon is megtekinthető

a Kompexben, Budapest, VII. Király utca 26. szám alatt. A tárlatot a kiállítás szervezői a nagy sikerre való tekintettel 2021. január 10-ig meghosszabbítottak.

(Forrás: JVS Group Magyarország)