Száz partra vetődött delfin megmentéséért küzdenek Srí Lankán

gömbölyűfejű delfin
Az önkéntesek megpróbálnak visszajuttatni egy partra vetődött rövidszárnyú gömbölyfejű-delfint a Srí Lankai Panadura partjainál
Vágólapra másolva!
A haditengerészet egyre több embert, köztük a rendőrséget, a helyieket és más önkénteseket is összefog annak érdekében, hogy a november 2-án partra vetődött gömbölyűfejű delfineket visszajuttassák valahogy az óceánba. Srí Lanka történetében ez az egyik legnagyobb, tömeges partra vetődés, amit eddig tapasztaltak.
Vágólapra másolva!

A rendőrség, a haditengerészet és a helyiek már napok óta mindegy száz gömbölyűfejű delfin megmentésén dolgoznak Srí Lankán. Az állatok még november 2-án, nem sokkal alkonyat előtt kezdtek el partra vetődni, a Colombostól mintegy 25 kilométerre található, Panadura partjainál.

Az önkéntesek megpróbálnak visszajuttatni egy partra vetődött rövidszárnyú gömbölyfejű-delfint a Srí Lankai Panadura partjainál Forrás: AFP/Getty Images

mondta Sanjaya Irasinghe helyi rendőrfőkapitány a The Guardian online portálnak. – Nem jártunk sikerrel, ezért a haditengerészet segítségét kértük a cetek megmentésében.

A mentést hamarosan már az Országos Tengeri Környezetvédelmi Hatóság (Mepa) szakemberei is segítették, akik kijelentették, hogy

ehhez az esethez hasonló mértékű partra vetődés még nem fordult elő az országban, és egyelőre a tudósok is csak találgatnak, hogy mi okozhatta.

Egész éjszaka dolgozta Forrás: Lakruwan Wanniarachchi / AFP / Getty

magyarázta harshani Lahandapura, a Mepa vezetője. – Úgy gondoljuk, hogy ez az eset sok hasonlóságot mutat a szeptemberi tasmaniai tömeges partra vetődéshez, amikor körülbelül 470 gömbölyűfejű delfint mosott a víz partra; azoknak az állatoknak nagy része sajnos elpusztult.

Srí Lankán most nagyszabású akciót indítottak a mintegy 110 állat megmentésére, ám a feladat nem könnyű.

A gömbölyűfejű delfinek akár 6 méteresre is megnőhetnek és nem kevesebb, mint egy tonnát nyomhatnak.

Ráadásul miután társas lényekről van szó, ezért gyakran csapatban vannak. Annak ellenére, hogy a tudósok évtizedek óta tanulmányozzák a jelenséget, a tömeges partra vetődések pontos okai továbbra sem ismertek.