Több száz éves, ritka érmékre bukkantak Somogy megyében

2020.01.25. 08:38

Félezer még be nem mutatott pénzérmét, köztük igazi ritkaságokat láthat a nagyközönség a Rippl-Rónai Múzeum új, állandó kiállításán, amely kedden nyílik Kaposváron. Az elsők között mutatják III. Frigyes dán és norvég király kétszeres aranydukátját vagy épp Báthory István lengyel királyként vert aranydukátját.

Az ókortól a 18. századig 

A pénzzel és a pénztörténettel kapcsolatos, több száz vagy akár több ezer éves történelmi emléket mutatnak be a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban, a Fényes ezüstök és aranyak Somogyországból című tárlaton. 

Tíz vitrinben adunk átfogó képet a múzeum tizenötezer darabos numizmatikai gyűjteményének a Somogy megyében talált, az ókortól az 1711-ig terjedő időszakot felölelő részéből  – áll a múzeum tájékoztató anyagában.

A múzeum tizenötezer darabos numizmatikai gyűjteménnyel rendelkezikForrás: Rippl Rónai Múzeum

Kiemelték: nem feltétlenül csak a legszebb arany-, ezüst-, réz- és bronzpénzek kerülnek az intézmény Fő utcai épületében elhelyezett tárlókba, az érdeklődők korabeli hamisítványokat, szándékosan megcsonkított, darabolt pénzeket is szemügyre vehetnek és megtudhatják, milyenek a földből előkerülő érmék.

A nagyközönség kisfilmekből és egy információs pultnak köszönhetően további hasznos és érdekes információkat tudhat meg a pénzekről. A kiállításhoz kapcsolódóan katalógus készül és lesz múzeumpedagógiai foglalkozás is.

Különleges pénzérméket is bemutatnak

A Kubinyi Ágoston-program és a kaposvári önkormányzat támogatásával létrejövő tárlaton igazi, történelmi különlegességek is lesznek.

Számos velencei aranydukát került elő SomogybanForrás: Wikimedia Commons

A Velencéből származó veretek a 14. században kezdenek egyre gyakrabban feltűnni a Magyar Királyság területén, azonban nem nagy számban ismerjük őket  – írja Varga Máté: Középkori és kora újkori aranypénzek. A Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum éremgyűjteménye című könyvében. – Erre példa a somogyvári bencés apátságnál előkerült, 14. század végéről származó példány; a 15. századból nem ismert, azonban később, a 16-17. század folyamán egyre nagyobb számban találunk velencei aranypénzeket.

III. Frigyes német-római császárForrás: Wikimedia Commons

Hozzáfűzi: szórványként került elő Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel királyként veretett aranydukátja. Az erdélyi és a lengyel pénzek jelenléte is ritka Somogy megyében, így ez az érme mindenképp ritkaságnak számít. Úgy ahogy a Kaposváron talált firenzei aranypénz is, amelyet 1595-ben vertek I. Ferdinánd nagyherceg uralkodása alatt. Szintén nagyon ritka az a III. Frigyes, Dánia és Norvégia uralkodójaként kibocsátott kétszeres aranydukátja, ami valószínűleg 

nem kereskedelmi kapcsolatokkal jutott el hazánkba, hanem inkább a 30 éves háború alatt, katonák által érkezett. 

A kaposvári tárlaton látható lesz egy, a Schwarzburg grófságban készült ritka német ezüsttallér, és az 1990-es évek elején Csökölyben talált, ötvenöt darabból álló tallérlelet is.

(MTI/Origo)