Annyira éheznek a jegesmedvék, hogy kannibálokká válnak

jegesmedve
A Déli-sark környékén felgyorsult az olvadás, egyre gyorsabban válnak le hatalmas jégtáblák, ezért komoly veszélyben vannak a jegesmedvék.
Vágólapra másolva!
Orosz tudósok szerint növekszik a jegesmedvék körében a kannibalizmus: az Északi-sarkon a jégmezők olvadása miatt egyre kisebb az életterük és kevesebb a táplálékuk, ezért egyre gyakrabban fordul elő, hogy egymást falják fel.
Vágólapra másolva!

- mondta Ilja Mordvincev jegyesmedveszakértő, a moszkvai Szevercov Ökológiai és Evolúciós Problémák Intézetének kutatója Szentpéterváron. Mordvincev szerint vannak olyan évszakok, amikor nincs elegendő élelem, és a nagy hímek rátámadnak a nőstényekre és kölykeikre. A kutató ugyanakkor azt is megjegyezte: az esetszám növekedését az is magyarázhatja, hogy egyre többen dolgoznak az Északi-sarkon és így többen jelentik, ha ilyesmi történik.

- tette hozzá. Mint mondta, a Barents-tengernek az a vidéke, ahol a jegesmedvék vadászni szoktak, ezen a télen forgalmas útvonala lett a cseppfolyós földgázt szállító (LNG) hajóknak. "Az Ob-öböl mindig is a jegesmedvék vadászterülete volt.

- magyarázta.

Forrás: Wikimedia Commons

Oroszország, amely már most is a világ egyik legfontosabb olaj- és földgázexportőre, lendületesen fejleszti LNG-kitermelését az Északi-sarkvidéken. Jelentősen növelte katonai létesítményeit is a térségben.

Vlagyimir Szokolov szerint, aki számos expedíciót vezetett már az Északi- és a Déli-sarkra, idén a jegesmedvék viselkedését az extrém időjárás változtatta meg a Spitzbergákon, mivel nagyon kevés hó esett, és eltűntek a jégtáblák.

Az orosz kutatók megfigyelték, hogy egyre több jegesmedve vándorol el hagyományos vadászterületéről, a globális felmelegedés miatt ugyanis elolvadnak a jégtáblák.

Szokolov emlékeztetett arra, hogy az elmúlt negyed évszázadban az Északi-sark jege a nyár végére 40 százalékkal csökkent. Úgy vélte: hamarosan a jegesmedvék nem tudnak majd a jégtáblákról vadászni, ezért a partvidékre és a félszigetekre vándorolnak.