Több száz példánnyal ritkítja bölényállományát idén az amerikai Yellowstone Nemzeti Park, ahol a közelmúltban csaknem 550 egyedet fogtak be, hogy nagy részüket leöljék.

Az összeterelt példányokon túl az amerikai indián törzsek vadászai nagyjából 270 bölénnyel végeznek.

A park illetékesei szerint az éves állományritkítás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megakadályozzák a marhákra veszélyes - a teheneknél vetélést okozó - brucellózis terjedését a Yellowstone régióban.

A park idén 600-900 egyeddel akarja csökkenti a 4900 egyedet számláló állományt. Az adatok szerint legkevesebb 822 bölényt ölnek le vagy szállítanak el a park területéről.

Bölények a Yellowstone Nemzeti ParkbanForrás: hemis.fr via AFP/FRILET Patrick / hemis.fr/Frilet Patrick / Hemis.Fr

A park biológusa, Chris Geremia szerint a befogott állatok közül 442-őt jelöltek ki leölésre. Az állatok húsát az amerikai indián törzsek között osztják szét.

A megmaradó 105 egyed valószínűleg egy karanténprogramba kerül, amelynek célja, hogy betegségektől mentes bölényeket telepítsenek át a parkon kívüli területekre.

Az éves gyakorlatot régóta sok kritika éri az állatvédők és az amerikai Kongresszus néhány tagjának részéről. Természetvédők egy csoportja nemrég keresetet nyújtott be Washingtonban, azt kérve, hogy a Yellowstone bölényeire is terjesszék ki a veszélyeztetett fajokról szóló törvény által biztosított védelmet.

Az Egyesült Államok Halászati és Vadvédelmi Szolgálata korábban többször is elutasította az állatok védelmére irányuló kérelmeket.