Hatezer éves fazekaskemencéket találtak Kínában

A Jangsao-kultúra egyik korsója
Vágólapra másolva!
Több mint hatezer éves fazekaskemencéket találtak egy régészeti feltáráson a kínai Honan tartományban.
Vágólapra másolva!

Egy Lingpaóban folytatott ásatáson, a Csenjan régészeti helyszín romjainál 31 fazekaskemencét tártak fel az archeológusok. Az edényégető kemencék közül a legfejlettebb egy függőleges kamrájú volt, az alján 11 kerek égővel - számolt be róla Vej Hszingtao, a tartomány kulturális relikviákkal és régészeti emlékekkel foglalkozó intézetének elnökhelyettese.

Mint hozzátette: a kemence az egyik legjobb állapotban fennmaradt darab a neolitikus Jangsao-kultúrából. A Jangsao-kultúra mintegy 5000-7000 évvel ezelőtt virágzott a Sárga-folyó középső és alsó szakaszán. A korszakból fennmaradt régészeti emlékek között számos színes, festett agyagedény található.

Vej rámutatott, hogy a korai Jangsao-kultúra égetőkemencéi vízszintes kamrájúak, kisebbek és egyszerűbb szerkezetűek voltak. A függőleges kamrájú kemencék nemcsak hatékonyabbak voltak, de jobb minőségű, szilárdabb agyagedények is készültek bennük. A tűzrács vagy polc beépítése, amely alatt a tűz égett, lehetővé tette a kerámia magasabb hőmérsékleten történő kiégetését, ami szintén javította az edény minőségét - magyarázta.

A Jangsao-kultúra egyik korsója Forrás: Wikimedia Commons

A tűzrács alkalmazása a négyezer évvel ezelőtti Longsan kultúrában már jellemző volt, de a Jangsao-kultúra idején még nagyon ritka.

Az ásatások 2019-ben kezdődtek egy közelben tervezett új vasútvonal miatt. Az előkerült agyagedények többsége vörös színű volt, de kisebb számban előfordult közöttük barna és szürke is. Az edényeket dekoratív csíkokkal díszítették. Az ásatáson több mint 4600 négyzetméternyi területet tártak fel eddig.

(MTI/Hszinhua)