Minden eddiginél erősebb hurrikánok várhatók az Atlanti-térségben

hurrikán
A trópusi ciklonokat a karibi térségben hurrikánnak nevezik, a pacifikus területeken pedig tájfunként emlegetik
Vágólapra másolva!
Mindössze két nappal a 2020-as atlanti-óceáni hurrikán szezon indulását követően újabb tomboló vihar csapott le a Mexikói-öbölben. A Cristobal idén már a harmadik, hatalmas méretű vihar, és az AccuWeather meteorológusai szerint eddig egyetlen más évben sem érkeztek ilyen korán és ilyen gyakran.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan június 1-től november 30-ig tart az Atlanti-óceán térségében a hurrikánszezon, és a legtöbb trópusi ciklon hozzávetőlegesen az augusztus közepétől október közepéig tartó időszakban alakul ki.

Az idei szezon azonban jóval korábban indult.

A Meteorológiai Világszövetség neveket ad azoknak a viharoknak, amelyekben a szélsebesség meghaladja az óránkénti 63 kilométert. Ez az a küszöbérték, amely alapján egy ciklon már trópusi viharnak tekinthető. A Cristobal a Mexikói-öböl felett alakult ki és megközelítette az Egyesült Államok partjait.

A trópusi ciklonokat a karibi térségben hurrikánnak nevezik, a pacifikus területeken pedig tájfunként emlegetik Forrás: Origo

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) előrejelzése szerint az idei hurrikánszezon a „átlag feletti" lesz idén az Atlanti-térségben.

Ez azt jelenti, hogy hat-tíz hurrikán várható, amiből három-hat eléri a hármas vagy az annál magasabb kategóriát. Egy átlagos szezonban körülbelül hat hurrikánra lehet számítani. A NOAA szerint az Atlanti-óceánon 1995 óta azonban inkább „rendkívül aktív hurrikán szezonok" fordulnak elő.

– mondta Phil Klotzbach, a Colorado Állami Egyetem Légköri Tudomány Tanszékének kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Az olyan viharok, mint a Cristobal, egyre inkább nagy hurrikánokká erősödnek.

Az 1994-es Olívia-hurrikán belsejében 408 km/órás sebességet mértek Forrás: NASA

Ez nem véletlen. A NOAA és a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói a közelmúltban egy tanulmányt publikáltak, amely megállapította, hogy az elmúlt negyven év minden új évtizedében 8 százalékkal növekedett annak az esélye, hogy egy vihar jelentős hurrikánná váljon.

– mutatott rá James Kossin, a NOAA légköri tudósa és a tanulmány vezető szerzője a Washington Postnak.

A májusban közzétett eredmények 40 év műholdas adatain alapultak.