A kutatók egy új pókfajt fedeztek fel Iránban, amelynek a hátán található, feltűnő minta hasonlít a Batman filmekből jól ismert Joker védjegyének számító vigyorra. A hasonlóság annyira szembetűnő, hogy a tudósok Joaquin Phoenix színész után nevezték el, aki a kínos, mosolygós gazembert alakította 2019-ben a legendás filmben.

Az Arthropoda Selecta tudományos folyóirat júniusi számában a kutatók bemutattak egy újonnan felfedezett pókfajt. Az igazán ritka nyolclábú ezúttal Iránban bukkant fel, amivel ez az első „Loureedia-pók", amelyet a mediterrán térségen kívül azonosítottak. A nyolclábút Joaquin Phoenixnek nevezték el.
A hím Loureedia phoenixit pókok hátán egy élénk vörös folt emelkedik ki a fehér háttérből, ami kísértetiesen hasonlít ahhoz, hogy a Joker zavart mosolya szöges ellentétben áll a fehérre sminkelt arcával– mutatott rá Alireza Zamani, az állat felfedezője a LiveScience online tudományos portálnak. – Ennek ellenére nagyításra van szükségünk ahhoz, hogy tisztán láthassuk ezt a feltűnő mintát, mivel a pók teste csak mintegy nyolc milliméter hosszú, és a testét apró szőrszálak borítják.

Az újonnan felfedezett faj a legendás filmbéli Joker arcára emlékeztette a tudósokatForrás: Alireza Zamani

Hozzátette: a lencsevégre kapott pók pont olyan, mintha egy pirosra rúzsozott száj díszelegne a példányon. Ezeket az állatokat a kutatók gyakran „bársonyos pókoknak" is nevezik, mert sűrű, „bársonyos kabátot" hordanak.

A faj különösen érdekesnek számít az arachnológusoknak, mivel néhányuknak szokatlan szokásai vannak, például társaikkal közösen építenek fészket és gondozzák az utódaikat.
Ezek a pókok életük nagy részét föld alatti fészkeiben töltik, évente csak három hetet töltenek aktívan a felszínen – mondta Zamani. – A hímek általában október végétől november közepéig vadásznak, majd a zsákmányokat a fészekbe gyűjtik, hogy az utódokat és a nőstényket táplálják.

Alireza ZamaniarachnológusForrás: Alireza Zamani Blog

A tudósok eddig azonban csak a hím Loureedia phoenixit pókokat tudták megfigyelni és ezekről készítettek pontos leírásokat, így tovább folytatják a különös faj szokásainak és életkörülményeinek vizsgálatát.