Új, korallgyilkos algafaj bukkant fel a Csendes-óceánon

korall
Aggasztó, hogy rendkívül gyorsan terjed a korallgyilkos alga
Vágólapra másolva!
Ismeretlen agresszív algafaj fojtogatja a világ egyik legtávolabbi korallzátonyának élővilágát, a Hawaii-szigetek északnyugati területén.
Vágólapra másolva!

Úgy terjed, mint az ördögszekér

A kutatók szerint a nemrég felfedezett faj nagy foltokat kiöl a korallzátonyból és nagyon gyorsan terjed a Föld egyik legtávolabb eső és leginkább védett óceáni régiójában, a Hawaii-szigetek északnyugati vidékén.

A Hawaii Egyetem tanulmánya szerint az alga minden eddig ismert fajnál gyorsabban terjed

a szigetektől mintegy 2000 kilométerre északra lévő természetvédelmi területen.

Az új és nagyon agresszív alga beteríti a zátonyt, és megfojtja a korallokat Forrás: Phys.org

A PLOS One című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerint a könnyen leszakadó tengeri alga úgy terjed az óceán fenekén, mint az ördögszekér, a közeli korallzátonyokat vastagon beteríti, elvonva a teret, a napfényt és a tápanyagokat a növényvilágtól.

Beterít mindent, és az algaevő halak is elkerülik

"Ez a nagyon pusztító alga nagy eséllyel benövi a teljes korallzátonyt. Meg kell tudnunk, hol van már jelen és mit tehetünk ellene" - véli Heather Spalding biológus, hawaii algakutató, a jelentés vezető szerzője.

Szakértők egy 2016-os rutinkutatáskor észlelték először a korábban nem látott faj kisebb halmait a Pear- és Hermes-atollnál.

Aggasztó, hogy rendkívül gyorsan terjed a korallgyilkos alga Forrás: Phys.org

2019 nyarán visszatértek a területre és azt észlelték,

hogy az algák nagy területeken eluralkodtak,

"beterítettek mindent, amerre a szem ellát, közel 20 centiméteres vastagságban. Alatta minden halott volt" - mondta el Spalding.

A fertőzött zátonyszakaszokat elkerülik a korallhalak Forrás: en.wikimedia.org


A területet elkerülték a trópusi halak nagy rajai és más tengeri élőlények,

amelyek általában a zátonyok körül cirkálnak, és az algaevő halak sem ettek a moszatból - mondta a kutató.

Az egész Hawaii-szigetcsoportra veszélyt jelent

Terjedési sebességét tekintve az alga súlyosan veszélyeztetheti az egész hawaii szigetcsoportot. A tudósok az alga DNS-ét elemezve próbálják megállapítani eredetét, és arra jutottak, hogy a vörösalgák egy új fajáról van szó, melynek a Chondria tumulosa nevet adták.

Azt egyelőre nem tudni, miért növekszik ez a faj ennyire gyorsan, és hogyan jutott el ennyire távoleső területre.

Részlet az ausztrál Nagy-korallzátonyról Forrás:Elter Károly

Peter Mumby, a Queenslandi Egyetem kutatója, az Ausztrál Nagy-korallzátony Alapítvány vezető kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, elmondta, hogy

a világszerte jelentkező algavirágzás egyik gyakori oka az, hogy a növénnyel táplálkozó halak populációját megtizedelték,

vagy ezek a halak a környezeti változások miatt elvándoroltak. Az új algafaj hajókról vagy a tengeri szeméttel is a területre juthatott. A Pearl- és Hermes-korallzátonyok közelében azonban tilos a halászat és minden ide érkező hajót átvizsgálnak és megtisztítanak.

(Forrás: MTI/AP)