A dél-afrikai partoknál eddig még soha nem tapasztalt eseményt sikerült megörökíteni videofelvételen: nagy fehér cápa támadt rá egy nála jóval nagyobb fiatal hosszúszárnyú bálnára. A tengerbiológusok előtt az ismert, hogy a világtenger egyik csúcsragadozójának számító nagy fehér nem veti meg a dögevést, és gyakran lakmározik a tenger felszínén sodródó elpusztult cetek tetemeiből. Arra azonban mindeddig nem volt bizonyíték, hogy a nagy fehér cápa a nála jóval méretesebb eleven cetekre is rátámadna. A tengeri nagyragadozók közül eddig csak a kardszárnyú delfinekről volt tudott, hogy zsákmányolási célból óriáscetekre is vadásznak.

A felszín alatt, sötét árnyékként közeledett a bálna felé

A szokatlan és drámai eseményt egy drón segítségével a magasból sikerült megörökíteni a dél-afrikai Mossel Bay körzetében. Ryan Johnson, a cápák tanulmányozására szakosodott szervezet, a Blue Wilderness kutatási koordinátora,

véletlenszerűen fedezte fel

a nagy fehér cápának ezt a tudomány számára mindeddig ismeretlen zsákmányolási szokását.

Nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) a dél-afrikai Mossel Bay vizein. A dél-afrikai vizekben relatíve nagy számban élnek fehér cápák, amelyeknek itt a medvefókák alkotják a legfontosabb táplálékátForrás: Elter Tamás

A kutató figyelmét a Nemzeti Tengeri Mentő Szolgálat hívta fel egy leszakadt halászhálóba akadt fiatal hosszúszárnyú bálnára. A szolgálat tájékoztatása szerint az állat elpusztult, de mint utóbb kiderült, ez az információ tévesnek bizonyult.

Hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) a borjával. A sziláscetek alrendjébe és a barázdásbálnák családjába (Balenopteridae) tartozó bálnafaj kifejlett példányai elérik a 15-16 méteres testhosszúságot, a tömegük pedig átlagosan 40-50 tonnát nyomForrás: Biosphoto/Gabriel Barathieu / Biosphoto/Gabriel Barathieu

Ryan Johnson - aki éppen a térségben relatíve gyakori nagy fehér cápákat tanulmányozta – drón segítségével akadt rá a fiatal bálnára,

amelyről megállapította, hogy legyengült ugyan, de szemmel láthatóan épségben van.

A kutató, miközben a drónja segítségével a bálna mozgását követte, észrevette, hogy közvetlenül a felszín alatt egy megtermett nagy fehér cápa úszik a sziláscet felé.

Nemcsak belémart, hanem megpróbálta vízbefojtani is

„Csak akkort döbbentem rá, hogy egy egészen egyedülálló esemény szemtanújává váltam, amikor a cápa beleharapott a cet farkába" – nyilatkozta a kutató. A támadó nagy fehér mély sebet ejtett a hosszúszárnya bálna faroktövén, elharapva egy artériát. A rendkívül ritka támadás a lentebb beágyazott videón tekinthető meg.

Az erős vérveszteség miatt legyengült cet fejét ezután a nagy fehér az orránál megragadva igyekezett a víz alatt tartani; a súlyos kivérzés, és a légzés akadályozása miatt a bálna pedig rövidesen elpusztult.

„Mindeddig csak a kardszárnyú delfinekről tudtuk, hogy zsákmányolási célból megtámadják a nagy testű ceteket, fehércápánál ez az első ilyen dokumentált eset" – nyilatkozta Ryan Johnson.

A kardszárnyú delfin (Orcinus orca) bármit képes elejteni, az óriásceteket, sőt, a nagy fehér cápát isForrás: Pinterest.au./Bonnie J./Animal World

A tengerbiológiai szakirodalomból ismert olyan eset, amikor sötétcápák (Carcharhinus obscurus) népes rajban megtámadtak egy hosszúszárnyú bálnát,

bár az nem dokumentált, hogy a bálna áldozatául is esett volna ennek a támadásnak.

 

Sötétcápa (Carcharhinus obscurus)Forrás: Wikimedia Commons/Sea World Australia

2006-ban Hawaii vizein figyelték meg, amint egy csapat tigriscápa (Galeocerdo cuvier) beteg hosszúszárnyú bálnára támadt, amelyet meg is öltek.

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier). E fajról is dokumentált, hogy -rajban - hosszúszárnyú bálnára támadtForrás: Elter Tamás

Nagy fehér cápáknál sohasem sikerült még megfigyelni,

hogy a saját méretüknél lényegesen nagyobb cetekre támadtak volna, zsákmányolási célból.

Az eseményről összeállított dokumentumfilmet a National Geographic csatornán most július 28-án fogják bemutatni.

 Alkalmi zsákmányolási szokás lehet az elsődleges vizsgálatok szerint

A hosszúszárnyú bálnára támadó nőstény nagy fehér cápát korábban már megjelölték illetve jeladóval látták el, amely a Helén becenevet kapta a tengerbiológusoktól. Egy kifejlett, ereje teljében lévő hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae ) halálos veszélyt jelenthet a nagy fehér cápára, mert a farokúszójával a fejére mért nagyerjeű ütés elpusztíthatja a ragadozót.

Egy kifejlett és egészséges hosszúszárnyú bálna komoly veszélyt jelentene a reá támadó nagy fehérreForrás: UWPhotog/iStock

A most dokumentált esetnél azonban egy fiatal, és legyengült példány volt az áldozat. A támadás megörökítése után a Helénre rögzített jeladó lemerült, így a továbbiakban a kutatók már nem tudják nyomon követni a cápa mozgását.

Ryan Johnson és munkatársai az eset kapcsán megpróbálják kideríteni, hogy ez a zsákmányolási szokás mennyire tekinthető egyedinek,

illetve a nagy fehér cápák olyan prédálási magatartásáról van-e szó, amit eddig még nem ismert a tudomány.

Csalira kapó nagy fehér az egyik híres dél-afrikai "hot spot", a Mossel Bay vizeinForrás: Elter Tamás

A tudomány számára az már régebb óta ismert, hogy a nagy fehér cápák a kisebb fogascet-féléket (Odontoceti), mint amilyen a közönséges, vagy a palackorrú delfin, alkalmanként megtámadják.

Egyes helyi populációknál, így például a Földközi-tengerben honos nagy fehér cápáknál ezek a kisebb cetek az elsődleges zsákmányállatok közé tartoznak.

Annak a kérdésnek az eldöntéséhez, hogy a hosszúszárnyú bálnához hasonló méretű ceteknél mennyire lehet jellemző  ez a fajta zsákmányolási szokás a nagy fehér cápákra, elkezdték alaposan megvizsgálni az óriáscetek testén dokumentált sérüléseket, amelyekből megpróbálják kiszűrni az egyértelműen cápaharapásra utaló nyomokat.

(A cápák harapásnyoma alkalmas a faj relatíve pontos meghatározására illetve azonosítására.)

Egyelőre nem találtunk további bizonyítékokat. Ezért úgy gondolom, hogy ez a viselkedés nagyon ritka lehet a nagy fehér cápáknál"

- kommentálta Ryan Johnson az eddigi vizsgálatok eredményét. A nagy fehér cápák táplálkozási szokásainak a megértése azért nagyon fontos, mivel csúcsragadozó, és ez a napjainkban már veszélyeztetettnek számító faj

létfontosságú szerepet játszik a helyi ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában.

E ritka ragadozókról szerzett további ismeretek pedig elősegíthetik a faj megőrzését, valamint a tengeri tápláléklánc összefüggéseinek jobb megértését is.