Vágólapra másolva!
A hegyek macskájának is nevezett Geoffroy-macska igazi ritkaság: világszerte csak 75 egyed él az állatkertekben. A Nyíregyházi Állatpark kölyökmacskája óriási szenzációnak számít a fajtamentési program szempontjából.
Vágólapra másolva!

Az állatpark közleményében azt írja, a ritka faj az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Nyíregyházára. A tenyészpár 12 éves, cseh állatkertben született hím egyede 2014-ben érkezett, míg 11 éves német párja 2017-ben került a SóstóZoo-ba.

A faj elsősorban éjszaka aktív, s a párzási időszakot kivéve magányos életmódot folytat, így a kifutórendszer is ennek megfelelően lett kialakítva.

A jelenleg 2 hónapos, 72 napnyi vemhesség után világra jött

nőstény kölyköt eddig anyja rejtette,

de a héten már a szerencsésebb látogatók megtekinthetik, ahogy kifutójával ismerkedik. A kis állat 8-10 hetes koráig jórészt anyatejjel táplálkozik még, de fokozatosan áll át a ragadozókra jellemző nyershús fogyasztására. A kicsi születése azért is örvendetes, mert a világon

idén csupán 3 helyen szaporodott ez a macskaféle állatkertekben

- írják.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Különleges mintázatú bundája miatt az erdei, 45-75 centiméter hosszú, 3-8 kilogrammos ragadozó Bolívia, Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay és Chile területén erősen fenyegetett, mivel prémje az állatkereskedelemben nagyon kedvelt, valamint drasztikusan csökkenő élőhelye is tizedeli állományait.

Bundájának színe és rajzolata területenként eltérő: a távoli földrész déli részén élő faj ezüstszürke színű, foltjai rózsaformájúak, az északon élők bundájának alapszíne okkersárga, sok kicsi kerek fekete folttal, de előfordulnak fekete melanisztikus példányok is.

Foltos bundája alkonyatkor vadászva beleolvad a környezetbe, így könnyedén becserkészi zsákmányát,

melyek elsősorban madarakból és kisebb emlősökből állnak. Kitűnő úszó, így a természetben előszeretettel halászik is.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A házimacskától eltérően sokkal lassabban fejlődik, így

életkora is hosszabb: akár 18-20 év is lehet.

Az éjszaka aktív macskafélét most sikerült lencsevégre kapni kicsinyével, akit a szerencsésebb látogatók már megleshetnek a Nyíregyházi Állatpark Trópusi házában.