Új artéria jelent meg az emberi karban

Vágólapra másolva!
Az emberi evolúció nem állt meg, erre a legjobb példa a medián artéria elterjedése; egyre több embernél van jelen az alkarban egy extra ütőér – írja a Futurism tudományos portál.
Vágólapra másolva!

A magzatok karjában található medián artéria szerepe, hogy vérrel lássa el a fejlődő kezeket. Nem sokkal a születést követően a medián artéria eltűnik, szerepét két verőér veszi át az alkarban. A Journal of Anatomy című tudományos folyóirat legfrissebb száma most azt találta, hogy egyre több embernél marad meg a medián artéria a felnőttkorban.

– mondta a tanulmány rangidős szerzője, Maciej Henneberg, az Adelaide-i Orvostudományi Egyetem kutatója.

A szakértők azt figyelték meg, hogy míg az 1880-as években az emberek 10 százalékának volt extra artériája, ez az arány a 20. század végén már 30 százalék volt.

A változás mindössze 250 év alatt játszódott le, ami evolúciós szempontból nagyon rövid idő.

Amennyiben az extra artéria elterjedésének üteme nem változik, 2100-ra az emberek többségénél felnőtt korban is jelen lesz a harmadik verőér.

Forrás: Pexels

A kutatók egyelőre nem tudják megmondani, hogy a medián artéria megmaradása mutációra, az anya egészségi állapotára, vagy a kettő együttesére vezethető-e vissza. Továbbá az sem ismert, hogy milyen előnyt jelen a plusz ütőér megléte.