Négyszáz év óta először épült hódgát az angliai Exmoor területén

hód
Ez a hód is éppen egy gátat épít
Vágólapra másolva!
Több mint négyszáz év után először épült hódgát a délnyugat-angliai Exmoor területén.
Vágólapra másolva!

A rágcsálókat január végén költöztették át Somersetbe egy skóciai vadpopulációból a National Trust nevű brit szervezet projektje részeként, amelynek célja a térség folyóinak helyreállítása és az áradások csökkentése - írja a BBC hírportálja.

A hódok vadászata a kipusztulásukhoz vezetett Nagy-Britanniában a 16. században, ám a 2000-es években indított erőfeszítéseknek köszönhetően azóta sikerült visszatelepíteni őket a szigetország több területén.

A vadkamerák felvételein látható, ahogy az állatok a fákat rágcsálják és gyűjtik a növényeket a gát megépítéséhez a Mineheadhez közeli Holnicote birtokon.

Ez a hód is éppen egy gátat épít Forrás: Getty Images/jeffhochstrasser/Jeffhochstrasser

Az építmény búvóhelyként szolgálhat a ragadozók elől menekülő állatoknak, élelemtárolására is alkalmas, ezen kívül természetes árvízvédelemként szolgálhat.

"Egyszerűnek tűnhet ugyan, ám ez a hódgát rendkívül különleges. Csaknem félezer év óta ez az első ilyen építmény Exmoorban és azt jelzi, hogy lépésváltás történt a vidék kezelésében" - mondta Ben Eardley, a National Trust projektmenedzsere.

Hozzátette: "ami igazán elképesztő az az, hogy ez a gát mindössze néhány hete van itt és már hozzájárult egy vizenyős terület kialakulásához".

A térségben már most megjelentek a jégmadárfélék és idővel, ahogy a hódok kiterjesztik a gátjaik és medencéik hálózatát, újabb vadállatok bukkanhatnak fel, köztük kétéltűek, rovarok, denevérek és madarak.

"Ahogy szembenézünk a klímaváltozás hatásaival és az egyre rendszeresebbé váló szélsőséges időjárási jelenségekkel, muszáj, hogy az ilyen természetes intervenciókra is építsünk" - jegyezte meg Eardley.