Különös műholdas kép készült a hawaii vulkánok hótakarójáról

hó, Hawaii, vulkán
Hó a Mauna Loa pajzsvulkán tetején
Vágólapra másolva!
Műholdas kép rögzítette a Hawaii-sziget két vulkánjának lenyűgöző fehér csúcsait. A mérések kezdete óta ez a második legnagyobb kiterjedésű hótakaró az Amerikai Egyesült Államok Hawaii államának a legdélibb és legnagyobb kiterjedésű szigetén.
Vágólapra másolva!

A Landsat-8 műhold fedélzetén az Operational Land Imager (OLI) által rögzített, nagy felbontású kép feltűnő kontrasztot mutat a Mauna Kea és a Mauna Loa pajzsvulkánok havas csúcsai és a környező vulkáni kőzet között. A fotót nemrég publikálta a NASA Földi Obszervatóriuma (NASA's Earth Observatory).

A hó és Hawaii összekapcsolása első hallásra talán furcsának tűnhet, ám meglehetősen sok fagyos csapadék esik a szigeten.

Műholdkép a Hawaii Nagy Sziget két vulkánjáról Forrás: Joshua Stevens / NASA Earth Observatory

A szunnyadó 4200 méteres Mauna Kea és az aktív 4238 méteres vulkanikus csúcsai minden évben legalább enyhén behavazódnak. Idén azonban a viharok az elmúlt három hétben már háromszor borították hóval a csúcsokat, amelynek eredményeként ez már most a második legnagyobb hótakarónak számít a nyilvántartás 2000-es években kezdett mérései óta. A 3000 méteres Haleakalā, a Maui szigetén található aktív vulkán (amely körülbelül 400 éve nem tört ki) február 3-án szintén ritkán látott hótakarót kapott, amely azóta elolvadt.

A „Nagy Sziget" lakó bizony igencsak kiélvezték a havat a LiveScience online tudományos lap szerint: a szörfdeszkákat snowbordokra cserélték, mielőtt a hó eltűnne.

Néhány szakember szerint hawaii havazás azt is jelenti, hogy Florida kivételével az Egyesült Államok minden államában havazott.

Hó a Mauna Loa pajzsvulkán tetején Forrás: Joshua Stevens / NASA Earth Observatory

A Hawaii-szigeteken a szélirány iránya jelentősen megváltozott és ennek következtében egy lokalizált időjárási jelenség következett be, amelyet a helyiek „kona low"-nak neveznek, ami egy polinéz kifejezés és amely „szélhámos vihart" jelent. Ilyenkor az alacsony nyomás miatt a ciklonok a szokásos északkeleti szelet délnyugati irányba fordítják; viharfelhők képződnek a Csendes-óceán vize felett, amelyek a szigetek fölé torlódnak.

A hideg levegő csökkenti a fagypont alatti csúcsok hőmérsékletét is, ahol hóesést okoz.

Amellett, hogy a műholdak gyönyörű képeket készítenek a hóról, felbecsülik annak mértékét is. A NASA Terra nevű eszköze a 2000-es év óta számítja ki az úgynevezett Normalized Difference Snow Index-et (NDSI), a hótakaró legpontosabb mérését. A Mauna Kea és a Mauna Loa NDSI-je általában február első hetében éri el a csúcsát. Idén ez volt a legmagasabb mérés 2014 óta, és a második legmagasabb rekord az elmúlt 21 évben.