Jégkorszaki vírusok, amelyek tán még életre is kelhetnek

jégkorszak
Pleisztocén tájkép a Würm-galciális, az utolsó nagy eljegesedés idején
Vágólapra másolva!
Paleovírusok után kutatva tanulmányozzák pleisztocén kori állatok maradványait a novoszibirszki Vektor kutatóközpont szakemberei egy jakutföldi múzeumban.
Vágólapra másolva!

Egy 29 ezer éves mamutból is vesznek mintákat

A kutatók kedden kezdték meg a munkálatokat a jakutszki Mamut Múzeum gyűjteményében lévő maradványokon, amelyeket a jakutföldi permafroszt (állandóan fagyott talaj) őrzött meg a jelenkornak. A szakemberek több mint 50 mintát gyűjtöttek be egy 4450 évvel ezelőtt élő verhojanszki-ló és egyéb ősi állatok maradványaiból - olvasható a The Siberian Times című napilap honlapján.

Pleisztocén tájkép a Würm-galciális, az utolsó nagy eljegesedés idején Forrás: Wikimedia Commons

A novoszibirszki Vektor kutatóközpont és a jakutföldi Északkeleti Szövetségi Egyetem kutatói a következő napokban egyebek között egy csaknem 29 ezer éves gyapjas mamut, egy ősi fogolymadár és különböző rágcsálók maradványaiból vesznek mintákat.

A fagyott föld őrizte meg az egykori vadállatok tetemét

A tetemek a permafroszt olvadásával kerültek a felszínre Jakutföld északi részén. Felfedezésükkor mindegyiken végeztek bakteriológiai vizsgálatot, de ősi vírusok után kutatva sosem tanulmányozták őket.

Egy Szibériában előkerült mamutborjú maradványa. Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20150706-mamut-azsiai-elefant-genom-genomszekvencia-genomelemzes-hidegtures-evolucio.html

A mintákat Novoszibirszkbe fogják szállítani, ahol nukleinsav-izolálást és teljes genomszekvenálást fognak végezni rajtuk,

hogy feltárják a bennük lévő mikroorganizmusok biológiai sokféleségét.

A Vektor Virológiai Központ célja, hogy paleovírusok felkutatásával megnyissa az utat az oroszországi paleovirológia előtt és vezető kutatásokat végezzen a vírusok evolúciója terén.

(Forrás: MTI)