Lehetséges, hogy a polipok is álmodnak

polip
A nyolckarú polip világszerte elterjedt a mérsékelt övi tengerekben
Vágólapra másolva!
Az emberhez hasonlóan a polipok is álmodhatnak - állapították meg brazil kutatók, akik legalább két különböző alvási fázist azonosítottak be az általuk megfigyelt fejlábúaknál.
Vágólapra másolva!

A nap egynegyedét töltik szunyókálással

A Rio Grande do Norte Szövetségi Egyetem kutatói több napon át, folyamatosan videóztak négy polipot a tartályaikban, majd a felvételeket alapos elemzésnek vetették alá. Az azonosított két alvástípus egyike a szakemberek által aktív alvásnak nevezett állapot volt. Ez hasonlít az emlősöknél, madaraknál és néhány hüllőnél megfigyelhető gyors szemmozgásos szakaszhoz (REM),

ami azt sugallja, hogy az emberhez hasonlóan a polipok is álmodhatnak.

A közönséges polip a legintelligensebb tengeri gerinctelen Forrás: Elter Tamás archívuma

Aktív alvás közben a nyolckarú polipok bőrének színe és textúrája dinamikusan változott, izmaik összerándultak, elernyedtek, csukott szemük körbe-körbe mozgott. A csendes alvás állapotában ezzel szemben az állatok mozdulatlanok, fakó színűek voltak és pupilláik résnyire szűkültek. Egy alvásciklus nagyjából 6-7 perces csendes szakaszból és körülbelül 40 másodperces aktív fázisból állt. A ciklus vagy ismétlődött, vagy a polipok felébredtek, de általában 30-40 perccel később visszaaludtak. Összességében a nap egynegyedét töltötték szunyókálással.

Tesztekkel vizsgálták a szendergést

A szakemberek szimulációs tesztekkel vizsgálták, hogy a két megfigyelt állapotban a polipok valóban aludtak-e.

Először egy tengeri rákról készített felvételt játszottak le nekik.

Mivel ez az egyik természetes zsákmányállatuk, a polipok megpróbálták elkapni a rákot, amikor ébren voltak, ám a két alvási fázisban nem csaptak le a táplálékra.

A nyolckarú polip világszerte elterjedt a mérsékelt övi tengerekben Forrás: Adriatic Explorers Marine Life & Wrecks

A második tesztben gumikalapáccsal ütötték a szakemberek a tartályokat:

amikor a polipok ébren voltak, fizikailag reagáltak a behatásra és megváltoztatták a színüket, a két vizsgált állapotban azonban nem mozdultak. Az emlősöknél a REM-szakasz az emlékek beépülésének ideje, ami beindít egy sor olyan molekuláris mechanizmust, amely jótékony hatással van az agy egészségére és a kognitív működésre. A kutatók szerint a nyolckarú polipok esetében ugyanez lehet a helyzet.

Videoklipszerű lehet az álmuk

Az emberi álmok többsége ugyancsak a REM-szakaszban jelentkezik, és bár a kutatók ezt nem tudják biztosra mondani, de lehetséges, hogy a polipok is álmodnak ilyenkor. A szakemberek szerint ha a polipok valóban álmodnak,

akkor is csak rövid, videoklipszerű, vagy leginkább gifekre emlékeztető álmokat tapasztalhatnak,

tekintettel az aktív alvási szakasz rövidségére.

A polipok kedvenc zsákmányát a rákok alkotják Forrás: ViralHog/YouTube

Az iScience című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, Sidarta Ribeiro szerint új betekintést nyújthat az ember evolúciójába annak jobb megismerése, hogy az emberek miben hasonlítanak a polipokhoz, amelyektől 500 millió évvel ezelőtt vált el a fejlődésünk.

(Forrás: MTI/AFP)