A klímaváltozással várhatóan súlyosbodni fognak a szénanátha szezonok

méh
Egy pitypang (Taraxacum officinale) pollennel borított kis nomád méh (Nomada flavoguttata).
Vágólapra másolva!
Az emelkedő hőmérséklet és növekvő szén-dioxid emisszió következtében a fák és füvek több pollent fognak kibocsátani, ami a súlyosbítja a szénanáthás szimptómákat.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás következtében egyre nehezebb lesz megbirkózni a szénanátha szezonnal ÉNY-Európában - írja a New Science tudományos és technológiai magazin. A pollen szezon súlyossága több, mint 50%-kal nőni fog. A pollen szezon korábban fog kezdődni és tovább fog tartani, ahogyan növekszik a hőmérséklet és ahogy emelkedik a szén-dioxid koncentráció: ez a pollent kibocsátó fákra és füvekre hat így több pollent bocsátanak ki.

Egy európai kutató csapat adatokat gyűjtött 34 megfigyelő helyszínről és kombinálták ezeket a megfigyelő helyszínek közelében gyűjtött időjárási adatokkal és az eredményeket 2 statisztikai modellen végigfuttatták. A kutatók Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia és az Egyesült királyság 22 év pollen adatait analizálva azt találták, hogy egy adott szezonban , feltételezve, hogy a légköri szén-dioxid szint megduplázódik körülbelül 800 ppm-re.

Hacsak az emberiség radikálisan nem csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, ami nem valószínű, hogy valaha is bekövetkezik.

Egy pitypang (Taraxacum officinale) pollennel borított kis nomád méh (Nomada flavoguttata). Forrás: https://www.newscientist.com/article/2272420-climate-change-expected-to-make-european-hay-fever-seasons-much-worse/

A legfontosabb dolog a pollenszezon előtti jobb tervezés, mondja Carsten Skjoth, az angliai Worcester Egyetem munkatársa ezért azt javasolják, hogy minél több ember kezeltesse magát a szénanátha tüneteivel, vagy ahol lehetséges, el kell kerülni a pollennek való kitettséget.
Azonban a tanulmánynak van egy hiányossága. Skjoth elismeri, hogy a tanulmány nem vette figyelembe a hőmérséklet emelkedésének a különféle fű- és fafajtákra gyakorolt hatásait, ami azért fontos, mert az éghajlatváltozás várhatóan megváltoztatja bizonyos fajok élőhelyeit, valamint arra is hatással van, hogy mit fognak elültetni, például a nagyobb szárazságot toleráló fajokat.