Rejtélyes páncél díszítette a Hungarosaurus koponyáját

dinoszaurusz
A Hungarosaurus tormai az iharkúti dinoszauruszok egyik leghíresebb fajának rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Háromdimenziós rekonstrukciók készültek a bakonyi dinoszaurusz lelőhelyről előkerült gazdag páncélos dinoszaurusz (Hungarosaurus) leletanyagról, így újra láthatóvá vált a 130 millió éves őslények koponyájának kiterjedése és alakja, illetve azok díszítettsége. Némelyiket taréjok, másokat tülkök vagy tüskék, esetleg gallérok vagy piramis alakú kidudorodások díszítenek. Az ELTE Őslénytani Tanszék és a kanadai Guelph-i Egyetem munkatársai vizsgálták ezeket a csonttani jellegzetességeket.
Vágólapra másolva!

Több száz, különböző méretű és formájú páncélelem borította

A bakonyi dinoszaurusz lelőhely hazánkban egyedülállónak számít: a 2000-ben felfedezett lelőhelyről az utóbbi években folyamatosan kerültek elő korábban sosem látott fajok.

Ez a világ egyik leggazdagabb páncélos dinoszaurusz leletanyaga, ahol eddig tizenkettő csontváz és sok ezer töredék (izolált csontdarabok) került felszínre.

Az iharkúti fauna legjobban ismert eleme a Hungarosaurus, egy mintegy négy méter hosszú, négy lábon járó, növényevő páncélos dinoszaurusz (Ankylosauria), amely körülbelül 650 kilogrammot nyomhatott.

A nagyobb testű Hungarosaurus és a kisebb Struthiosaurus rekonstrukciós rajza Forrás: Pecsics Tibor rajza

Az őslény koponyája mintegy negyven centiméter hosszú volt és állkapcsaiban összesen több mint 80 fog ült.

A Hungarosaurus testét ráadásul a nyakától a farka végéig több száz, különböző méretű és formájú páncélelem borította.

A bakonyi lelőhelyről előkerült gazdag páncélos dinoszaurusz leletanyag egyedülálló lehetőséget biztosított

az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Őslénytani Tanszék és a kanadai Guelph-i Egyetem munkatársainak, hogy jobban megértsék ennél a közel 130 millió éven keresztül létezett csoportnál a csonttani jellegzetességek kialakulását, változatosságát és lehetséges szerepeit. Legújabb eredményeiket a Peer J. tudományos szaklapban publikálták és elkészítettek egy szemléltető videót is.

A legnagyobb koponya mérete elérte a negyven centimétert

Ahogy arra az ELTE szakemberei emlékeztettek, a dinoszauruszok számos csoportja esetében található a koponyán különféle alakú, méretű és funkciójú csontkinövés.

Taréjok, tülkök, tüskék, gallérok vagy piramis alakú kidudorodások díszíthetik a koponyát,

amire egy klasszikus példa a növényevő Ceratopsida dinoszauruszok egyik neméhez tartozó Triceratops, amelynél a jó egy méter átmérőjű, nyakat védő csontpajzs előterében három, támadásra és védelemre egyaránt alkalmas csontos szarv mered előrefelé.

Triceratops Forrás: Nobu Tamura

Ám nemcsak a Ceratopsiáknál találunk ezen a téren változatosságot.

Koponyadíszítettség tekintetében az egyik legmarkánsabb csoportot a páncélos dinoszauruszok képviselik, ahol annak kialakulását és egyedfejlődésen keresztüli változását még szinte alig vizsgálták.

– mondta a kutatást vezető Dr. Ősi Attila, az ELTE Őslénytani Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára és a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának önkéntes kutatója.

Hozzátette: amíg a legkisebb koponya alig volt 15-17 centiméter, addig a legnagyobb elérte a 35-40 centimétert.

Háromdimenziós rekonstrukciókat készítettek

A koponyák egyes darabjairól Magyar János és Rosta Károly, az Őslénytani Tanszék munkatársai háromdimenziós rekonstrukciókat készítettek, amelyeket digitálisan összeillesztettek és amelyek kitöltötték a hiányzó részeket.

Az ennek a segítségével létrejött koponya rekonstrukciókon a kutatók össze tudták vetni azok kiterjedését és alakját.

Kíváncsiak voltak azonban a csontok belső szerkezetére is, ezért a budaörsi Zeiss CT berendezésével alig egytized milliméteres digitális szeleteket készítve láthatták meg először, hogy milyenek is lehetnek ezek a 85 millió évvel ezelőtti csontok belülről.

A Hungarosaurus tormai az iharkúti dinoszauruszok egyik leghíresebb fajának rekonstrukciója Forrás: dinosaurier-info.de/Raul Lunia

A magyar kutatók kanadai kollégákkal dolgoztak együtt: Matthew Vickaryous-szal, a Guelph-i Egyetem professzorával közösen hasonlították össze az Észak-Amerikából ismert, kisebb elefánt méretű Euoplocephalus koponya díszítettségét a hazai leletekkel.

– mutatott rá Dr. Ősi Attila, utalva az egyes mai mérgesgyíkfélékre is. – Utóbbinál egész egyszerűen maguk a koponyacsontok vastagodnak meg és váltak díszítetté, mint például a kaméleonféléknél, ami néhol négy-öt centiméteres tarajok, dudorok formájában nyilvánul meg.

Ősi Attila paleontológus Forrás: Copyrigth 2010/Ernő Rakmányi

Kiemelte: ezzel bizonyítást nyert, hogy a mai hüllőknél tapasztalható folyamatokhoz hasonlóan a páncélos dinoszauruszoknál sem egyetlen folyamathoz kötődött a koponya díszítettség kialakulása.

A szemüreg fölött is kialakultak csontdudorok

A magyar-kanadai kutatás másik fő eredménye, hogy a tudósok ezúttal különböző fejlettségű egyedeken követhették nyomon a koponya díszítettségének kialakulását. Tájékoztatásuk szerint ebből az derült ki, hogy

a koponya díszítettséget okozó csontdudorok és már az egyedfejlődés korai szakaszában még egyáltalán nem kifejlett egyedeknél is erőteljesek voltak.

A kutatás során felhasznált koponyaelemek és CT metszeteik Forrás: Ősi Attila/ELTE Őslénytani Tanszék/Peer J

A Hungarosaurus esetében ez például a szemüreg fölött található. Hogy ezeknek a csontképleteknek pontosan mi lehetett a funkciója, erre egyelőre nincs egyértelmű válasz.

– mutatott rá Dr. Ősi Attila. – Abból azonban, hogy már az egyedfejlődésnek viszonylag korai fázisában is jelen volt az erőteljes koponyadíszítés, arra gondolhatunk, hogy talán a saját fajtársak felismerésében, mint inkább a nemek közti különbség hangsúlyozásában lehetett szerepük.

A kutatás során felhasznált koponyaleletek Forrás: Forrás: Ősi Attila/ELTE Őslénytani Tanszék/Peer J

Ez utóbbi tisztázásához azonban további és teljesebb leletanyagra van szüksége a kutatóknak.

Az iharkúti lelőhelyen feltárt dinoszaurusz-leletek a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának gyűjteményi anyagát gyarapítják.

A múzeum „Eltűnt világok - A dinoszauruszok kora Magyarországon" című állandó kiállításán megtekinthető számos eredeti lelet és dinoszaurusz rekonstrukció is.