Ízületi ultrahanggal megtudhatja, mi okozza vállfájdalmát

ultrahang vizsgálat
Az ultrahang vizsgálat fájdalmatlan, ismételhető. Továbbá lehetőség nyílik a lágyrész képletek, gyulladásos elváltozások erezettségének megítélésére, érképletek lefutásának, átjárhatóságának, esetleges sérülésének vizsgálatára. Dinamikus vizsgálatot is lehet végezni, azaz az ízületeket mozgás közben is szemügyre vehetjük.
Vágólapra másolva!
A tartós vállfájdalom gyakori problémának számít, melynek hátterében több ok is állhat. Ezek lehetnek súlyosak és kevésbé súlyosak, ám közös bennük, hogy orvosi segítséget igényelnek. Dr. Róna Ágnestől, az Ultrahangközpont radiológusától megtudhatjuk, vajon milyen problémák okozhatnak vállfájdalmat és hogyan lehet azokat diagnosztizálni.
Vágólapra másolva!

Amikor már nehéz a kart felemelni

A vállfájdalom egy bizonyos kor után egyre többször jelentkezhet, rossz esetben tartóssá válhat. Sajnos sokan ilyenkor egyből masszőrhöz, csontkovácshoz mennek, pedig fontos, hogy először orvoshoz forduljon az illető, mivel könnyen lehet - főleg, ha tartós vagy visszatérő panaszról van szó-, hogy a masszírozás vagy a kiropogtatás csak tovább ront az állapoton. Vállfájdalmat gyakran egyszerű izomláz okoz, ám ha nem erőltette meg előtte, akkor biztosan nem ez húzódik a hátterében. Amennyiben régebb óta jelen van a probléma az életében, akkor általában porckopás, meszesedés, nyáktömlő gyulladás, íngyulladás (főleg a rotátorköpeny gyulladása), befagyott váll szindróma, ütközési szindróma a kiváltó ok. Olyan esetek is előfordulhatnak, hogy a vállfájdalom kiindulási helye nem is a váll területén van, hanem valahol máshol (pl.nyak), és a fájdalom kisugárzik.

A vállfájdalmat kiválthatja továbbá természetesen valamilyen trauma, sérülés, rossz mozdulat is.

Gyakran a nyáktömlő gyulladása okozza a vállfájdalmat

A nyáktömlők (más néven bursák) egyfajta "párnák" a csontok és az azokat körülvevő lágyszövetek között. Irritáció, túlzott terhelés, bizonyos krónikus betegségek vagy fertőzés következtében a nyáktömlők ízületi hártyája gyulladásba kerül, ami miatt megnő annak folyadéktartalma. Emiatt az adott terület megduzzad, és ez a környező területekre is kihat. A váll nyáktömlő gyulladása során az érintett oldalon lévő kar felemelése fájdalmas, így a páciens nem képes a megszokott mód terhelni a karját, sőt, még az öltözködés is fájdalmassá válik. Amennyiben a gyulladás nagy mértékű, úgy a fájdalom nyugalmi helyzetben is megmarad. Mivel könnyű összekeverni más vállfájdalmat okozó állapotokkal, ezért fontosak a váll képalkotó vizsgálatai- mondja dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa, hiszen kezelés szempontjából nem mindegy, mi is okozza a problémát.

Az ultrahang vizsgálat fájdalmatlan, ismételhető. Továbbá lehetőség nyílik a lágyrész képletek, gyulladásos elváltozások erezettségének megítélésére, érképletek lefutásának, átjárhatóságának, esetleges sérülésének vizsgálatára. Dinamikus vizsgálatot is lehet végezni, azaz az ízületeket mozgás közben is szemügyre vehetjük. Forrás: https://www.ultrahangkozpont.hu/kuldetesunk

Miben segít az ultrahang?

Vállfájdalom esetén sokan röntgenre mennek, ám az ízületi ultrahangos vizsgálat is ugyanolyan fontos, hogy segítségével feltérképezhetők az ízületek, nyáktömlők, szalagok, íntapadások, ízületi belhártyák is, ráadásul jól elkülöníthetők általa a kopásos és a gyulladásos állapotok is. Nagy előnye, hogy az adott testrészt a vizsgálat során akár mozgatni is lehet, így még jobban szemügyre vehetők az elváltozások, hogy pontosan hol is van a probléma. Maga a vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel, és nem jár ionizáló sugárzással (ellentétben a Rtg-nel, CT-vel).

(Forrás: Ultrahangközpont
www.ultrahangkozpont.hu)