Újraindult az orrszarvúk illegális vadászata a Dél-afrikai Köztársaságban

orrszarvú
Orrszarvúk a Kruger Nemzeti Parkban.
Vágólapra másolva!
A járványügyi korlátozások enyhítésével ismét beindult az orrszarvúk illegális vadászata a Dél-afrikai Köztársaságban - közölték a helyi vadvédelmi parkok.
Vágólapra másolva!

A 2020 márciusában bevezetett szigorú utazási korlátozások nyomán látványosan csökkent a rinocéroszok orvvadászata az országban. Tavaly 394 orrszarvú vált a vadorzók áldozatává, 30 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Ez volt a legalacsonyabb mutató 2011 óta. Novemberben azonban fokozatosan enyhíteni kezdték a nemzetközi utazásra vonatkozó korlátozásokat az országban.
Jo Shaw, a Természetvédelmi Világalap (WWF) illetékese szerint

tavaly novembertől kezdődően drasztikusan megszaporodtak az orrszarvúk elleni illegális akciók, különösen a Kruger Nemzeti Park területén.

A szakember ugyanakkor nem közölt pontos számadatokat.
Az orrszarvúk illegális vadászatában gyakran helyi vadorzók és nemzetközi bűnszervezetek is részt vesznek, átcsempészve a határokon az értékes árut, amelynek gyakran Ázsia az úticélja, ahol óriási a kereslet az orrszarvútülök iránt.

Orrszarvúk a Kruger Nemzeti Parkban. Forrás:https://www.krugerpark.co.za/krugerpark-times-e-6-rhino-poaching-update-25237.html

A szűkebb költségvetésből gazdálkodó vadvédelmi parkok kénytelenek voltak csökkenteni az orvvadászok lefülelését szolgáló őrjáratokat is, ami még kiszolgáltatottabbá teszi az orrszarvúkat.

Néhány vadvédelmi területen megelőzés céljából levágják a rinocéroszok tülkét.
A Dél-afrikai Köztársaság környezetügyi minisztériuma várhatóan június végén teszi közzé a 2021 első félévére vonatkozó orvvadászati adatokat.
Az ország nagyjából 16 ezer orrszarvúnak ad otthont. Az orvvadászat és az északkeleti régiót sújtó aszály azonban súlyosan érinti az orrszarvúpopulációt. A Kruger Nemzeti Parkban élő rinocéroszok száma csaknem kétharmaddal csökkent az elmúlt évtizedben: 2019-ben nagyjából 3800, míg 2008-ban még 11 800 példány élt a parkban.

(Forrás: MTI)