Fokozottan ügyeljen az intim higiéniára a nyáron

gombás fertőzés
A gombás fertőzés nem csak a hüvelyt fenyegeti. Elhanyagolt esetekben, főleg, ha az immunrendszer működése sem tökéletes, akkor a beleket, a gyomrot, és más szerveket is megfertőzhet, mely sokkal súlyosabb következményekkel járhat a hüvelyi gondoknál.
Vágólapra másolva!
Ahogy beköszöntött a kánikula, aki csak teheti, vízparton tölti az idejét, hogy némileg felfrissüljön a hűsítő vízben. Azonban sok nő számára ez egyet jelent az intim fertőzésekkel, így inkább elkerüli a fürdőket, strandokat. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebészétől megkérdeztük, vajon milyen megelőző intézkedéseket tudunk tenni, illetve milyen tünetek esetén forduljunk mindenképp orvoshoz.
Vágólapra másolva!

A nyári hónapokban a forró és párás környezet sajnos megnöveli a hüvelyi fertőzések kockázatát. Ilyenkor leggyakrabban gombás fertőzés lép fel, ám a bakteriális húgyúti problémák esélye is megnő. Lássuk, milyen módszerekkel őrizheti meg intim egészségét a legmelegebb időszakban!

Jól szellőző fehérneműt válasszon!

Nagyon fontos a megfelelő fehérnemű választása - főleg nyáron-, hiszen a rosszul szellőző ( pl. műszálas ) anyagból készült darabok igencsak kedveznek a káros mikroorganizmusok elszaporodásának. Ugyanígy kerülje lehetőleg a tangákat is, hiszen nagyban segítik a végbél környékén élő kórokozók hüvelybe jutását!
A szakemberek ezeken kívül a túl szűk nadrágoktól is óva intenek, mivel ezek is csak fokozzák az izzadást, így nedves környezetet teremtenek.

Ne maradjon nedves fürdőruhában!

A nedves fürdőruhák kiváló táptalajt nyújtanak a gombák elszaporodásának, hiszen azok a meleg, nedves környezetben érzik a legjobban magukat! Éppen ezért fontos, hogy miután megmártózott, cserélje át a fürdőruháját!

Nem mindegy, mit eszik

Megfigyelések szerint nyáron gyakoribbak a candida fertőzések, többek között azért, mert többet nyúlnak ilyenkor szénhidrátokhoz, édességekhez, cukros üdítőkhöz. Érdemes ezért (is) inkább szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, és a szomjúságunkat lehetőleg vízzel csillapítani.

Lactobacillus kúrára fel!

Sokkal nagyobb eséllyel lépnek fel különböző hüvelyi fertőzések, ha a lactobaccilusok mennyisége valamiért lecsökken (pl. antibiotikum kúra után). Amennyiben hajlamos az intim fertőzésekre, érdemes nyáron - főleg nyaralás előtt és/vagy betegségek után- lactobacillus kúrát tartani, mellyel növelni lehet a mennyiségüket, így elkerülhetjük, hogy a kórokozók elszaporodjanak.

A gombás fertőzés nem csak a hüvelyt fenyegeti. Elhanyagolt esetekben, főleg, ha az immunrendszer működése sem tökéletes, akkor a beleket, a gyomrot, és más szerveket is megfertőzhet, mely sokkal súlyosabb következményekkel járhat a hüvelyi gondoknál. Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/menstruacios-zavarok

Mikor keressen fel szakembert?

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze felhívja arra a figyelmet, ha valaki bő/kellemetlen szagú/megváltozott állagú és színű hüvelyi folyást, égő, viszkető érzést, bőrpírt, duzzanatot tapasztal, esetleg az intim együttlétek fájdalommal járnak, keressen fel szakembert, hiszen ezek a panaszok hüvelyi fertőzésre utalnak!
Ilyenkor a nőgyógyász a tünetek alapján - esetleg tenyésztéssel- megállapítja, milyen kórokozó (gomba, baktérium, vírus) generálja a problémát, majd arra megfelelő terápiát javasol.


(Forrás: Nőgyógyászati Központ
www.nogyogyaszatikozpont.hu)