Így kísérelik gyógyítani a gyógyíthatatlant

rák
A rákbetegség hatékony gyógyításának a korai felismerés a legfontosabb záloga
Vágólapra másolva!
A szeptikus sokkra, a keringési rendszerre és a gyulladásos folyamatokra ható kismolekulák szintézisét és részletes vizsgálatát tűzték ki célul a pécsi kutatók. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) biokémikus, orvos és kémikus a sejt energiatermelésének központját, a mitokondriumot a Pannon Egyetem szakembereivel együtt vizsgálták. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint a mitokondrium számos akut és krónikus betegség kialakulásában és progressziójában játszik kiemelt szerepet.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a pécsi szakemberek a közleményben rámutattak: a mitokondrium károsodása az eredeti okoktól függetlenül beindíthat egy olyan halálos ciklust, amelynek során a folyamat a sejt elpusztulásához és a beteg halálához vezethet.

A rákbetegség hatékony gyógyításának a korai felismerés a legfontosabb záloga Forrás: Thinkstock

– mondta Kollár László, a gyógyszerfejlesztési kutatás vezetője. – Az elért eredmények alapján esélyt látunk arra, hogy ezen új származékok, valamint természetes vegyületek széleskörű vizsgálatát követően gyógyszerfejlesztésre kerülhessen sor.

Hozzátette: hosszútávú céljuk a legígéretesebb származékok preklinikai és humán klinikai vizsgálata.
Az egyetem tájékoztatása szerint a szakemberek

új, biológiailag aktív vegyületek, új szintetikus (fémorganikus kémiai) eszközökkel történő előállítását és jellemzését végezték el,

valamint dinamikus sajátságaik feltárását, receptorokhoz történő kötődésüket vizsgálták.

A szeptikus sokkra, a keringési rendszerre és a gyulladásos folyamatokra ható kismolekulák szintézisét és részletes vizsgálatát tűzték ki célul a pécsi kutatók Forrás: AFP/Hans Wiedl

– magyarázta a projekt vezetője. – Sejtkultúrás vizsgálatokat folytattunk az oxidatív stressz mitokondrium károsító hatásainak kivédése céljából.

A tudósok emellett analízis alá vetették a vegyületek sejtkárosító hatását is normál és rákos sejteken a toxicitás, illetve az esetleges rákellenes terápiás potenciál megállapítására. A szakemberek szerint a kutatásoknak a jövőben jelentős társadalmi hatása is lehet majd, hiszen nagy mortalitású, ma gyakran gyógyíthatatlan betegégekre azonosítottak új célpontokat, és megkezdték új vegyület-családok kifejlesztését is.