Embriókkal mentenék meg az északi szélesszájú orrszarvúkat

orrszarvú
Fatu és anyja Najin az északi szélesszájú orrszarvú, vagy fehér orrszarvú (Ceratotherium simum) egy ritka alfajának utolsó példányai. 24 órás fegyveres őrök védelme alatt állnak a kenyai Ol Pejeta rezervátumban.
Vágólapra másolva!
A kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrzéséért dolgozó kutatók létrehozták az alfaj tizenkét embrióját - jelentette be a Biorescue tudóscsoport.
Vágólapra másolva!

Az alfaj már csupán két utolsó élő egyedétől - a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen élő nőstény Fatutól és anyjától, Najintól - nyertek 80 petesejtet, amelyet két mostanra már kimúlt hím egyed spermáival termékenyítettek meg laboratóriumban.

– közölte közleményében a Biorescue tudományos konzorcium, amely a fajmegőrzési programon dolgozik.

Fatu és anyja Najin az északi szélesszájú orrszarvú, vagy fehér orrszarvú (Ceratotherium simum) egy ritka alfajának utolsó példányai. 24 órás fegyveres őrök védelme alatt állnak a kenyai Ol Pejeta rezervátumban. Forrás: https://phys.org/news/2019-09-scientists-embryos-northern-white-rhinos.html

Azt már korábban megállapították, hogy sem Fatu, sem Najin nem képes kihordani borját, ezért az embriókat béranyaként szolgáló déli széles szájú nőstény méhébe ültetnék be.
Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója

– hangoztatta Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója pénteken az AFP francia hírügynökségnek. – Hiszem, hogy a projekt sikeres lehet, ám számos kihívással kell szembenéznünk.

Bár 2019 óta 80 petesejtet gyűjtöttek Najintól és Fatutól, a 12 életképes embrió mindegyikét a fiatalabb nőstény petesejtjeinek mesterséges megtermékenyítésével hozták létre.

A Biorescu program egy nemzetközi tudományos együttműködés, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet, a kenyai vadvédelmi szolgálat és az Ol Pejeta vadvédelmi terület, valamint az Avantea olasz laboratórium részvételével.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

(MTI/AFP)