Előkerültek az első leletek a mongóliai hun sírokból!

hun sírok
Hun sírok ásatása Mongóliában, a Mongol Tudományos Akadémia és a Magyarságkutató Intézet együttműködésében zajló kutatás.
Vágólapra másolva!
Alig telt el négy nap a legutóbbi Belkh-i ásatások előrehaladásáról szóló egyeztetés óta, hétvégére már kézzelfogható eredményeket értek el a Mongol Tudományos Akadémia és a Magyarságkutató Intézet együttműködésében zajló kutatás során. Noha Gelegdorj Eregzen, az akadémia Régészeti Intézetének igazgatója a múlt héten elmondta, hogy igen jól állnak és folyamatosan ásnak kollégái, azonban ekkor még nem tudták, hogy már pár nappal később gyönyörű leletek bukkannak elő a föld alól - írja a Magyarságkutató Intézet a honlapján.
Vágólapra másolva!

Horváth-Lugossy Gábor a Magyarágkutató Intézet főigazgatója és Makoldi Miklós régészeti igazgató hetente egyeztetnek a mongóliai kollégákkal, akik hétvégére a fő sírban máris olyan szintre jutottak, hogy előkerültek egy kétezer éves díszes kocsi alkatrészei, és egyéb használati tárgyak, valamint bronzból készült díszítő elemek.

A hun sírok ásatása Mongóliában a Mongol Tudományos Akadémia és a Magyarságkutató Intézet együttműködésében zajló kutatás. Forrás: https://mki.gov.hu/hu/hirek/elokerultek-az-elso-leletek-a-mongoliai-hun-sirokbol

A közrendű sírból is elkezdtek szép számmal előbukkanni a leletek, főleg agyagedények töredékei, melyek ételáldozatokat rejthettek egykoron.

A mongóliai hun sírok leletei Forrás: https://mki.gov.hu/hu/hirek/elokerultek-az-elso-leletek-a-mongoliai-hun-sirokbol

A kocsi előkerülése nem meglepő, mert a nagyobb, vezéri, fejedelmi sírokban gyakran elhelyezésre került a halott kocsija is, ami a túlvilági életben volt hivatott szolgálni korábbi tulajdonosát. Az ilyen kocsis temetkezéseknél általában a kocsi alatt 2-3 méterrel van a koporsó, így a mongol kollégák, és a magyar kutatók is feszülten várják a következő napok ásatási eredményeit.

A mongóliai hun sírok leletei. Forrás: https://mki.gov.hu/hu/hirek/elokerultek-az-elso-leletek-a-mongoliai-hun-sirokbol

A héten még az a megtiszteltetés érte a Magyarságkutató Intézetet, hogy az ásatást a helyszínen tekintette meg prof. dr. Regdel Duger a Mongol Tudományos Akadémia elnöke, illetve hétvégén Obrusánszky Borbála Magyarország mongóliai nagykövete, akinek a mostani fotókat köszönhetjük.

A mongóliai hun sírok leletei. Forrás: https://mki.gov.hu/hu/hirek/elokerultek-az-elso-leletek-a-mongoliai-hun-sirokbol

A nagykövet asszony nemcsak segítette az együttműködési megállapodás megkötését, de szabadidejében is nyomon követi az áasatást. A Magyarságkutató Intézet információi szerint szerint jövő héten Ulánbátor főpolgármestere fog személyesen ellátogatni a sírok feltárásához.

(Forrás: Magyarságkutató Intézet)