Több mint 1800 éves virágcsokrokat fedeztek fel az Istenek városában

Teotihuacán, virágcsokor
A csokrokat Ketzalkóatl (Tollaskígyó) isten temploma alatt egy alagútban találták
Vágólapra másolva!
Négy darab több mint 1800 éves virágcsokrot találtak a mexikói romváros, Teotihuacán egyik piramisa alatt. A virágok szárai jó állapotban vannak, és még mindig össze vannak kötve valószínűleg pamutból készült zsinórokkal.
Vágólapra másolva!

A feltárásért felelős régész, Sergio Gómez szerint "nagyon fontos leletről" van szó, írta csütörtökön a La Jornada című lap.

A csokrokat Ketzalkóatl (Tollaskígyó) isten temploma alatt egy alagútban találták. A templom egyike az "Istenek városa" három fő piramisának Mexikóvárostól 50 kilométerre északkeletre.

A csokrokat Ketzalkóatl (Tollaskígyó) isten temploma alatt egy alagútban találták Forrás: La Jornada

– mondta Gómez. – Egyelőre nem tudni, milyen virágok lehettek és milyen célt szolgáltak, de a szakértő szerint valószínűleg valamilyen rituáléhoz használták őket.

A csokrok vizsgálatával további információkat szerezhetnek a tudósok arról, milyen rituálékat végeztek a piramisokban.

Teotihuacán az időszámítás szerinti 1. és 7. század között fejlődött a prekolumbián Amerika egyik leghatalmasabb városává és a világ egyik legnagyobb metropoliszává - virágkorában több mint 100 ezren éltek itt. Ezután azonban egyelőre ismeretlen okból az emberek elhagyták a várost.

A romvárost 1987-ben fel vették az UNESCO világörökségi listájára, mára Mexikó egyik legfontosabb turistalátványosságává vált.

(MTI/dpa)