Hiába mondják az állatorvosok, hogy a nagy meleg veszélyt jelent a kutyákra

kutya
Ha valaki esetleg még mindig kételkedne abban, hogy nyáron a kutya tappancsa meg tud égni a forró talajon...Attól, hogy nem jelez, még bekövetkezhet a baj. A képen látható Olaf nevű kutyus 1 km-t gyalogolt a gazdája mellett, mielőtt Ő észrevette volna, hogy mi történt, mert nem voltak jelek. Nem sántított, nem nyüszített. A kép magáért beszél. Forrás: Medical Lake Veterinary Hospital
Vágólapra másolva!
Varga József a Család Utcai Kisállatrendel vezető állatorvosa a rendelő honlapján a közösségi portálon is felhívja a figyelmet a hőség veszélyeire és hogyan kerüljük el a bajt. Sajnos minden évben találkoznak hőgutát vagy napszúrást elszenvedett állatokkal, akik nagyon rossz állapotban kerülnek rendelőe, és sokszor már nem tudnak rajtuk segíteni. A nyári, szezonális megbetegedések 90%-át meg lehet előzni, ezért fontosnak tartják, hogy írjunk a leggyakoribb megbetegedésekről és megelőzésének módjairól. A Med. Vet. Állatklinika szintén felhívja a figyelmet, milyen súlyos következménye van annak, ha a forró aszfalton sétáltatjuk a kutyát.
Vágólapra másolva!

Hiába mondják az állatorvosok, hogy a nagy meleg veszélyt jelent a kutyákra. Még 20 Celsius-fokban is egy bezárt autóban hőgutát kaphat egy kutya, mert a párateret telelihegi és onnantól kezdve már nem tud több folyadékot elpárologtatni a tüdején keresztül, mert a kutyák izzadni nem tudnak, csak a talpukon keresztül tudják hűteni a testüket, és a tüdejükön keresztül lihegéssel és amelyiknek nyomott orra van (pl. francia bulldog, angol bulldog, boston terrier, boxer) még nehezebben tudja hűteni testét, mert légjáratjai szűkek és a szűk légjáraton keresztül nehezebben tudja a levegőt mozgatni, magyarul lihegni is alig tud. Tehát figyeljünk jobban állatainkra, főleg az idősre.

Zárt térben, autóban kutyát ne hagyjunk!


Mindig vegyük ki. Ha utazunk menjen a légkondi, vagy az ablak legyen résnyire leeresztve. Legyenek nálunk nedvesített törülközők és mindig biztosítsunk megfelelő itatót számukra. Utazáskor az autóban legyen mindig hőmérő nálunk, ellenőrizni érdemes a testhőmérsékletet.

A nagybundájúakat fésülni kell, ki kell fésülni az elhalt szőrt, van, hogy heteken át majdnem minden nap kell fésülni. Óriási szemetes zsákok lesznek tele szőrrel, ez jó. Egyébként ez mehet a komposztba, vagy alomnak, madaraknak kitehetjük fészekanyagnak. A kertben legyen legalább egy árnyékos terület. Érdemes kutyaúsztatót csináltatni, vagy nagy fürdőkádat elásni a kert leghűvösebb, legárnyékosabb területén.

Ha valaki esetleg még mindig kételkedne abban, hogy nyáron a kutya tappancsa meg tud égni a forró talajon...Attól, hogy nem jelez, még bekövetkezhet a baj. A képen látható Olaf nevű kutyus 1 km-t gyalogolt a gazdája mellett, mielőtt Ő észrevette volna, hogy mi történt, mert nem voltak jelek. Nem sántított, nem nyüszített. A kép magáért beszél. Forrás: Medical Lake Veterinary Hospital Forrás: https://www.facebook.com/kutyaelsosegely/photos/pcb.1641478155996921/1641478132663590

Reggel korán, vagy este sétáltassunk, főleg a nyomott orrú kutyákat. Vizet vigyünk magunkkal. A forró aszfalt forró súlyos égési sérüléseket okoz és még este is, amikor már lement a nap forró és ontja magából a meleget.

Azok a gazdik, akik délben sétáltatják a kutyájukat a forró talajon, vajon hány métert tudnának megtenni mezítláb? Jó lenne, ha megértenék, hogy a forró nyári séta kutyájuk számára nem csak a hőguta miatt veszélyes. A tappancségés is pillanatok alatt bekövetkezhet (amin az elszarusodott hámréteg sem segít)! Ők nem tudnak védekezni a forróság ellen, a mi felelősségünk, hogy vigyázzunk rájuk!

El kell intéznünk valamit és emiatt a kutyánkat az autóban kell hagynunk? Mindig van megoldás arra, hogy ezt ne tegyük! Jusson eszünkbe, ha valami miatt nem tudunk időben visszatérni az autóhoz, az a kutyánk számára VÉGZETES! Ne feledjük, melegben az autó pár perc alatt szaunává változik. Sem árnyék, sem a lehúzott ablak nem segít, ezért SOHA nem szabad kutyát nyáron az autóban hagyni még pár percre sem. A forró autó a kutya számára végzetes. Egy túlhevült autóban a kutya pár perc alatt elpusztulhat.

TÉVHIT azt gondolni, hogy a lehúzott autóablak segítség a kutyának a nagy melegben. Kutatások igazolják, hogy ilyen módon NEM kerülhető el a hőguta!

Mindez természetesen minden állatra és a gyermekekre is igaz, őket sem szabad bezárt autóban hagyni.

Forrás: https://www.facebook.com/kutyaelsosegely/photos/a.175829092561842/1621064398038297

Mit tegyünk, ha állatot, gyermeket látunk egy bezárt autóban?

Ha végszükség van, akkor a hőségben, a kocsiban hagyott kutya életének érdekében akár autó ablaka is betörhető!


Ha végszükségben, segítő szándékkal a tőle elvárható gondossággal, az állat életének megmentése érdekében járt el az állatbarát, és ellene, mégis, hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes jogászai, ingyenes jogi segítséget nyújtanak!
Hőségben, a bezárt járműben magára hagyott kutyának már 10 perc is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodás következzen be, ami az állat halálhoz is vezethet.
Egy forró napon, 30 fokos melegben, akár 10 perc alatt 70 fokosra forrósodik az autó belseje.

Próbáljuk megmenteni az állatot a szenvedéstől és a nagy valószínűséggel bekövetkező haláltól.

- Azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához.

- A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost

- a rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel.)

- Lehetőség szerint hívjuk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát.

- Ügyeljünk arra, hogy az autóban, a végszükség elhárításához feltétlenül szükséges kárt okozzuk csak. (Ne a kocsit törjük össze, és ne több ablakot törünk be! Szabálysértési értékhatár felett a kutya értékét meghaladó kár okozása büntetőjogi felelősséggel jár és az okozott kárt is meg kell téríteni).

- Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.

Forrás: https://www.facebook.com/kutyaelsosegely/photos/a.175829092561842/1621059261372144/

Európában több helyen a parkolóórákra ragasztott matrica figyelmeztet, miszerint büntetést fizet az, aki a kocsiban hagyja kedvencét. Forintra átszámítva, akár 200ezer forintra is bírságolhatják a lelketlen tulajdonost

(Forrás: Család Utcai Kisállatrendelő, Med. Vet. Állatklnika, Kutyaelsősegély)