Vágólapra másolva!
Az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének kutatói az ELKH (Eötvös Lóránt Kutatási Hálózat) támogatásával feltérképezik az ország kistavait. Ennek részeként felmérik az országban található időszakos kisvizeket, valamint a lakosság aktív bevonásával elkészítik az ország kerti tavainak átnézeti térképét is - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont honlapján.
Vágólapra másolva!

Első lépésben egy kérdőív kitöltésére kérik a saját kerti tóval rendelkező lakosságot. Ennek során azt szeretnék megtudni, hogy milyen sűrűségben találhatók ilyen élőhelyek Magyarországon, és mik a legalapvetőbb jellemzőik.
Hosszú távú céljaik közt nem csak a tóhálózatok sűrűségének felderítése szerepel, hanem olyan kérdések megválaszolása is, hogy nagyobb-e a biodiverzitás az olyan kerti tavakban, amelyek körül sok másik kerti tó található, vagy hogy egy erősen beépített, városi környezetben található kistó vajon hasonló funkciókat lát-e el, mint egy zöldebb, falusi környezetben épített társa. Ehhez azonban szükségük lesz a lakosság aktív közreműködésére is egy kiterjedt citizen science mintavételezéshez. Segítségükért cserébe a tótulajdonosok kézhez kapják a saját kerti tavaikban élő fajok teljes listáját és a vízkémiai változók – tápanyagok, szennyező anyagok – adatait is, így ők is jobban megismerhetik tavaikat.

A kapott eredmények alapján a kutatók kidolgoznak egy sor egyszerű javaslatot, amelyekből egy „best practice" („bevált gyakorlat") csomagot is összeállítanak azon kerttulajdonosok számára, akik a lehető leghatékonyabban szeretnének hozzájárulni a vízi élővilág megőrzéséhez.

Forrás: https://ecolres.hu/sites/default/files/Kis%20t%C3%B3%20Hirek_1.jpg

A citizen science (ejtsd: szitizen szájensz) vagy magyarul közösségi tudomány egy olyan mozgalom, amely futótűzként terjed a tudományos életben. Célja általában egy tudományos probléma vagy kutatási kérdés megoldása, amelybe a kutatást végző szakmabeliek, kutatók nem hivatásos személyeket is bevonnak. Az "önkéntes tudósok" segítségével nagy mennyiségű, értékes információ gyűjthető össze, emellett pedig lehetőség nyílik a résztvevők gyakorlati oktatására, illetve környezeti nevelésére.

A kérdőív és a projekt részletei az alábbi honlapon és hozzá tartozó közösségi média felületeken érhetőek el: https://mypond.hu/

(Forrás: Ökológiai Kutatóközont
https://ecolres.hu/node/15185)