Kullancsok egész évben vannak, de ősszel különösen figyeljünk oda

közönséges kullancs
Közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Fotó: Kovács Márton
Vágólapra másolva!
Az enyhe, csapadékos időjárás kedvez a kullancsoknak. Bár a klímaváltozás hatására már egész évben találkozhatunk velük - pontosabban ők velünk - ősszel különösen érdemes odafigyelnünk kirándulásaink során a "kullancsellenőrzésre". - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közöségi oldalán.
Vágólapra másolva!

A kullancsok az atkák csoportjába tartoznak, a petéből való kikelés után több fejlődési stádiumon mennek keresztül amíg nyolclábú, szaporodóképes egyedekké válnak. Ezalatt többször kell vért szívniuk, ez nem csak emberből történhet, a gazdaállatok száma és faja a különböző kullancsoknál eltérő lehet. A vérszívás napokig is eltarthat, sok kullancs ezalatt úgy marad észrevétlen, hogy fájdalomcsillapító anyagot juttat a csípés helyére. Mikor megtelik vérrel, elengedi a gazdát, ám ekkor már a kullancs nyála bejutott annak szervezetébe. Ilyenkor áll fenn a kockázata, hogy a kullancs tápcsatornájában esetlegesen előforduló, egy korábbi vérszívásból származó kórokozók is bekerüljenek a gazdaszervezetbe. Ez akkor is előfordulhat, ha a kullancsot még a vérszívás alatt megtaláljuk, de nem megfelelő módon távolítjuk el.

Ha csípés történt, a fertőzés kockázata akkor a legkisebb, ha a kullancsot mihamarabb megtaláljuk, és anélkül távolítjuk el, hogy testét összenyomnánk.

Közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Fotó: Kovács Márton Forrás: https://www.mme.hu/kullancsok?fbclid=IwAR1xBP6pQVhWIH6jPQXSU359FYnm2J3vBsnqn9Mka_4ZBgofujuLuLgc1p4

A hazai kullancsoknak tehát nem a csípése betegít meg, hanem az általa esetleg terjesztett kórokozó. Azonban a világ más tájain élnek olyan kullancsok is, amelyek csípése mérgezést okoz. Hogy ez miért "éri meg" a kullancsnak, arról a közelmúltban jelent meg egy magyar kutatók által írt tudományos közlemény. Ebben Dr. Apari Péter és Dr. Földvári Gábor kullancsok okozta megbetegedéseket magyaráz meg evolúciós alapon. Félsivatagos területeken él például egy kullancsok rokonságába tartozó állat, amelynek csípése pulzusszám emelkedést okoz. Ez feltételezhetően azért alakult így, hogy a vérellátás serkentésével elősegítse a vérszívást.

Kullancsok erdei pocokban (Fotó: Orbán Zoltán) Forrás: https://www.mme.hu/kullancsok?fbclid=IwAR1xBP6pQVhWIH6jPQXSU359FYnm2J3vBsnqn9Mka_4ZBgofujuLuLgc1p4

A hazánkban kullancsok által terjesztett betegségek közül megelőző védőoltás-sorozat a vírusos agyhártyagyulladás ellen érhető el. A Lyme-kór antibiotikummal kezelhető - ha a csípés helye begyullad, gyűrű alakban bevörösödik, akkor mielőbb forduljunk orvoshoz! Szükség esetén szintén antibiotikummal kezelhető a TIBOLA (tick-borne lymphadenopathy) is.

Fontos még megemlíteni a nálunk főleg a kutyákat veszélyeztető babéziózist is, hiszen házi kedvenceink kullancsellenőrzésére is figyelmet kell fordítanunk. Ha a csípést követő hétben a kutya kedvetlen lesz, belázasodik, feltétlenül vigyük állatorvoshoz! A babéziózis során a vizelet megsötétedik, e tünet jelentkezése után az állat kezelés nélkül napokon belül elpusztulhat.

Magyarországon a klímaváltozás hatására - hazánkra nézve - új kullancsfajok jelenhetnek meg, amelyek veszélyes kórokozókat hordozhatnak. A kutatók ezek felderítésében a lakosság segítségét kérik. Létrehozták a Kullancsfigyelő weboldalt, hogy a lakosság segítségével felderíthessék két veszélyes kullancsfaj, a Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes esetleges hazai megjelenését.

Házi kedvenceinket is rendszeresen ellenőrizzük! (Fotó: Hencz Péter) Forrás: https://www.mme.hu/kullancsok?fbclid=IwAR1xBP6pQVhWIH6jPQXSU359FYnm2J3vBsnqn9Mka_4ZBgofujuLuLgc1p4

A keresett kullancsok Magyarországon nem őshonosak, nálunk délebbre, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén van a természetes élőhelyük. Az utóbbi időben tapasztalható enyhe teleknek köszönhetően ez a két faj – sok más társával együtt – már képes túlélni Európa északabbra fekvő területein is, egyedeket találtak többek között Svédországban, Németországban és az Egyesült Királyságban is. A felmelegedés okozta fajvándorlás mellet a Hyalomma fajok sajnos más szempontból is figyelemre méltóak, ugyanis képesek hordozni és terjeszteni számos veszélyes kórokozót, többek között a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is.

Ha felfedeztünk egyet (vagy többet) minél hamarabb távolítsuk el bőrünkből, de nem mindegy hogy hogyan! A kullancs eltávolítására ne használjuk azokat a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák! Nem célszerű olajat, vietnami kenőcsöt, alkoholt vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe. Ha eltávolítottuk, jód oldattal (Betadine) kenjük be a kullancs helyét. Forrás: http://heimpalkorhaz.hu/blog/faq/mit-tegyek-kullancs-csipes-eseten/

Ahhoz, hogy védekezni tudjunk a Magyarországon újonnan megjelenő kórokozók ellen, fontos, tudnunk, hogy ezek a fajok milyen mértékben vannak jelen az országban, ezért kérnénk az Önök segítségét: amennyiben Hyalomma kullanccsal találkoznak, kérjük, jelezzék a számunkra. A weboldal ide kattintva érhető el: https://www.kullancsfigyelo.hu/

(Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Kullancsfigyelő
https://www.facebook.com/madartaniegyesulet/, https://www.kullancsfigyelo.hu/)