Torokfájás ellen gyógyszer: mikor kell antibiotikumot szedni?

torokfájás
Torokfájás esetén fontos, hogy nem kell azonnal antibiotikummal kezelni.
Vágólapra másolva!
 A torokfájáshoz gyakran orrfolyás, orrdugulás és száraz köhögés társul, de hőemelkedés, láz is előfordulhat. A sok tünet és az elhúzódó torokfájás kapcsán úgy érezhetjük, hogy a tüneti kezelés kevés, valami másra lenne szükség ahhoz, hogy a panaszaink megszűnjenek. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta, hogy mikor szükséges torokfájás ellen gyógyszer, és pontosan milyen.
Vágólapra másolva!

Antibiotikum szedés: a betegek két típusa

Az antibiotikum szedés kérdése alapvetően megosztja a betegeket. Valaki ennek nem örül, mert eleve semmilyen gyógyszert nem vesz be szívesen, mások viszont egyedüli megoldásként gondolnak rá, hogy a tüneteik mielőbb elmúljanak. Ilyenkor pedig jellemzően csalódottan veszik tudomásul, hogy nem írjuk fel az antibiotikumot – mesél tapasztalatairól dr. Holpert Valéria. Valójában a torokfájást okozó légúti betegségek többsége vírusos eredetű, tehát az esetek nagy százalékában nem indokolt az antibiotikum szedése.

Vírusos, vagy bakteriális

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során az orvos részletesen kikérdezi a tüneteiről a beteget, illetve a fizikális vizsgálat során a torok állapotáról is képet kap. A vírusos és bakteriális eredet között sok az átfedés, azonban van néhány jellegzetes tünet, amely segíthet eldönteni, melyikkel is van dolgunk.

Vírusos eredetű torokfájásra utal:

- a fájdalom erőssége néhány napon belül csökken
- köhögés, az eldugult orr miatt hátsó garatfali csorgásis jelentkezik.

Bakteriális eredetű torokfájás tünete lehet:

- a fájdalom nem szűnik, és mellette étvágytalanság, rossz közérzet, fejfájás is jelentkezik.
- a nyaki nyirokcsomók duzzanata tapintható.
Láz vagy hőemelkedés mindkét esetben előfordulhat.

Torokfájás esetén fontos, hogy nem kell azonnal antibiotikummal kezelni. Forrás: https://weborvos.hu/egeszsegmagazin/reggeli-torokfajas-mi-okozhatja-256028

Torokfájás gyerekeknél

A Streptococcus okozta torokfájás főként 15 év alattiak körében fordul elő. Ez egyértelműen antibiotikus kezelést igényel. Jellemző tünetei az erős torokfájás, nyeléskor is érezhető és a láz. Orrfolyás és száraz köhögés nem társul mellé. A mandula duzzadt, fehér foltok, tüszők jelennek meg rajta. A jellegzetes tünetek alapján az orvos már nagy valószínűséggel meg tudja állapítani, de torokváladék mintából is igazolni lehet.

Torokfájás ellen gyógyszer: mi használ?

Vírusos eredetű torokfájás elleni gyógyszerek közül fájdalomcsillapítót érdemes bevenni épp úgy, mintha bármilyen más testrészünk fájna. Helyi kezelés gyanánt antiszeptikus, fájdalomcsillapító hatású készítményt tudunk javasolni a betegeknek, amivel naponta többször érdemes gargalizálni, vagy torokpasztilla formájában fogyasztani – javasolja dr. Holpert Valéria. Fontos a sok pihenés és a bőséges folyadékfogyasztás.

Mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?

A teljes felépülés akár 7-10 napig is eltarthat normál esetben, de lényegesen hosszabb ideig is fennállhat a torokfájás, aminek a kezelése türelmet igényel. Elhúzódó tünetek esetén, vagy ha új tünetek jelentkeznek – például láz, köhögés vagy orrdugulás – akkor feltételezhető, hogy másodlagos felülfertőződés alakult ki. Ilyen esetben orvoshoz kell fordulni, mert a vírus miatt legyengült szervezetet megtámadó bakteriális fertőzés leküzdéséhez antibiotikumra van szükség.

(Forrás: Fül-Orr-Gége Központ: https://www.fulorrgegekozpont.hu/)