Számos településen tovább nőtt a légszennyezettség

légszennyezettség
Az őszi-téli időszakban az egyik legfőbb veszélyt a levegőbe szálló por és aeroszolok jelentik
Vágólapra másolva!
Országszerte számos településen, köztük Budapesten, tovább nőtt a légszennyezettség. Már négy településen veszélyes a levegőminőség a magas szállópor-koncentráció miatt - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által szombaton közölt adatokból.
Vágólapra másolva!

Budapest egészségtelen, négy vidéki város pedig már a veszélyes kategóriába került

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).
z NNK térképén szombaton - az előző napi kettőhöz képest - már négy települést jelöltek piros színnel: Kazincbarcikát, Sajószentpétert, Nyíregyházát és Dorogot.

Az őszi-téli időszakban az egyik legfőbb veszélyt a levegőbe szálló por és aeroszolok jelentik Forrás: MTI/Balázs Attila

Budapest, Százhalombatta, Tatabánya, Várpalota, Putnok, Miskolc, Oszlár és Debrecen levegőjét egészségtelennek minősítették.

Emellett további tizenegy, mérőállomással rendelkező településen kifogásolt a levegőminőség a szálló por miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: szombaton és vasárnap a pára- és ködfoltok feloszlását követően napos idő lesz, jellemzően csak élénk széllökésekre lehet számítani.

Őszi avar. Az avarégetés jelentős szennyező tényező Forrás: Wikimedia Commons

Hétfőn is kezdetben napsütés követi a köd feloszlását, délután azonban egy közeledő frontrendszer hatására nyugat felől felhősödés kezdődik, és estétől a Dunántúlon egyre nagyobb területen ered el az eső.

Különösen az északkeleti országrészben kedvezőtlen a helyzet

A levegő minősége különösen az északkeleti országrész városaiban kedvezőtlen, ott továbbra is a tájékoztatási küszöbérték fölött, sőt esetlegesen a riasztási küszöbérték környékén alakulhat a szálló por (PM10) koncentrációja. A lengedező, időnként élénk délkeleti szél hatására viszont előbb a Győr-Baja vonal környezetében, később az Észak-Dunántúl más részein is javuló tendencia kezdődhet - írta a meteorológiai szolgálat.

A fűtési szezon is hozzájárul a légszennyezettség növekedéséhez Forrás: MTI/Beliczay László

Az NNK pénteken arra figyelmeztetett,

hogy a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak.

Ahol veszélyes a levegőminőség, ott azt tanácsolják hogy a gyerekek, a várandós nők, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban történő tartózkodást. Az NNK azt kéri, mellőzzék a helytelen fűtési módok alkalmazását, valamint a zöldhulladék égetését.

(Forrás: MTI)