Magyar első helyezés a Víz Alatti Fotós és Videós világbajnokságon

Ifj. Lőrincz Ferenc
Takár Yvette több, mint két évtizede hivatásos búvár
Vágólapra másolva!
Idén Portugáliában rendezték meg a Jacques-Yves Cousteau által alapított Víz Alatti Világszövetség (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques, CMAS)  szervezésében lezajlott fotós és videós világbajnokságot, amelyen szép magyar siker született.
Vágólapra másolva!

Komoly búvár és víz alatti fotós múlttal rendelkezik a világbajnok magyar páros

Október 4. és 9. között rendezték meg a portugáliai Porto Santo-ban a Víz alatti Világszövetség 2021. évi búvárfotós és videós világbajnokságát, amelyen a Takár Yvette és Ifj. Lőrincz Ferenc alkotta magyar páros a nagy látószögű kategóriában

első helyezést ért el az erős nemzetközi mezőnyben.

Takár Yvette több, mint két évtizede hivatásos búvár Forrás: Takár Yvette/Facebook

Takár Yvett 23 éve hivatásos búvár, az UEF (Underwater Explorers' Federation) légzőkészülékes mesteroktatója, aki 2016 óta állandó víz alatti modellje ifj. Lőrincz Ferencnek, a nemzetközi hírű magyar búvárfotósnak. A víz alatti fotózás műhelytitkai nagyon sok vonatkozásban eltérnek a felszíni képalkotásétól.

A dobogó felső fokán az aranyérmes magyar páros, Takár Yvette és ifj. Lőrincz Ferenc Forrás: Takár Yvette/Facebook

A víz sokkal intenzívebben nyeli el a fényt mint a levegő, és a mélység növekedésével nem csak a világosság csökken, hanem a virtuális színek is megszűnnek, amiket a vízoszlop a spektrum szerint fokozatosan elnyel. A tenger alatti képszerkesztést ezen kívül még számos egyéb más környezeti tényező is komolyan befolyásolja, így többek között a tengerjárás, a víz hidrodinamikájának a változásai, mint például az erős hullámzás, vagy az áramlatok.

A makro kategória díjnyertes fotója, a hajóroncs barna fűrészessügérrel tárgyú kompozíció, ifj. Lőrincz Ferenc felvétele Forrás: Ifj. Lőrincz Ferenc

A víz alatti fotósnak ezért nem elegendő „csak" profi fényképésznek lennie, hanem további feltétel,

hogy gyakorlott, nagy tapasztalatú, légzőkészülékes búvár is legyen.

Ifj. Lőrincz Ferenc egyaránt mesteri szinten gyakorolja a víz alatti fotózást, valamint a légzőkészülékes merülés fortélyait is, amit a magyar páros jól megérdemelt világbajnoki aranyérme kiválóan bizonyít.