Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

szomjúság
A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet.
Vágólapra másolva!
A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.
Vágólapra másolva!

Az elsődleges -primer- aldoszteronizmus, más néven a Conn-szindróma, egy olyan endokrin zavar, melynek során a mellékvesekéreg által termelt aldoszteron túl nagy mennyiségben van jelen. Ez a túltermelés a nátrium visszatartásához és a kálium elvesztéséhez vezet a szervezetben, ami magas vérnyomást eredményez.

A mellékvesék a vesék tetején helyezkednek el, és az endokrin rendszer részét képezik. Az aldoszteront a mellékvese külső rétege, a kéreg termeli. Fontos szerepet játszik a vértérfogat, a vérnyomás, a pH és az elektrolit egyensúly fenntartásában. Termelését elsősorban a renin, a vesékben termelt anyag szabályozza. Ha az aldoszteron mennyisége nő, az serkenti a vesében a nátrium és a víz visszaszívódását- emiatt a vér térfogata megnő, így ezzel párhuzamosan a vérnyomás is emelkedik.

A Conn-szindróma oka leggyakrabban a mellékvesekéreg jóindulatú daganata (ritkán rákos), de lehet úgynevezett mellékvese hiperplázia (megnagyobbodás) is. Ritkán, de előfordulhat, hogy nem találnak semmilyen kiváltó okot.

Tünetek

• Magas vérnyomás
• Fokozott szomjúság
• Izomgyengeség
• Fáradékonyság
• Ödéma
• Fejfájás
• Fokozott vizelési inger

A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet. Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/allandoan-szomjas-conn-szindroma-is-okozhatja

Általában műtét szükséges

A Conn-szindróma diagnózisához labor-és vizelet vizsgálatokra van szükség (natrium, kálium szinttel együtt). Ezt kiegészítik képalkotó vizsgálatok is (CT/MRI), melynek során felfedezhető egy esetleges daganat, ami az állapotot okozza- mondja dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Mivel az esetek nagy részében ez áll a probléma mögött, így a műtét elkerülhetetlen, ám ez rövid időn belül helyreállítja a só-és vízháztartást, valamint a vérnyomást is. Amennyiben a műtét nem kivitelezhető, úgy gyógyszeres terápiára van szükség.

(Forrás: Cikorbetegközpont: www.endokrinkozpont.hu)