Tudja-e, hogy melyik rovarnak van a leghosszabb pödörnyelve?

szenderféle
A Xanthopan praedicta pödörnyelve mintegy harminc centiméteres
Vágólapra másolva!
Ez a szenderféle Madagaszkárról származik. Létezéséről már maga Darwin is beszámolt a 19. században. Mára végre hivatalosan is elismerték, mint egy új fajt: Xanthopan praedicta. Ennek a figyelemreméltó rovarnak van társai közül a leghosszabb pödörnyelve, ami körülbelül 30 centiméteres, és ez az egyetlen szájszerv, amelynek segítségével elérheti a madagaszkári csillagorchidea mélyen rejtőző nektárját.
Vágólapra másolva!

Ennek a szenderfélének a létezését már Darwin is megjósolta 1862-ben, amikor meglátta a madagaszkári orchidea (Angraecum sesquipedale) virágjának alakját, és ezt mondta: „Te jó ég, vajon milyen rovar részesülhet a nektárjából?". A lepkét csak két évtizeddel később, 1903-ban írta le Karl Jordan és Walter Rotschild, mint a szenderfélék (Sphingidae) egyik alfaját.

Ezeknek a rovaroknak a megjelenése hasonlít a bagolypillékhez, ám a pödörnyelvük (szívóka) rendszerint jól kifejlődött, néha feltűnően hosszú.

Az Antenor tudományos szaklapban publikált cikkjében David Lees, a londoni Természettudományi Múzeum kurátora és egy kutatócsoport megvizsgálta ennek a különleges madagaszkári lepkének a genetikai és fizikai jellemzőit.

Arra a következtetésre jutottak, hogy nem pusztán egy alfajról van szó.

Új tanulmányukban azzal érvelnek, hogy a rovar önmagában egy teljes fajt képvisel, ami a Xanthopan praedicta nevet kapta.

A Xanthopan praedicta pödörnyelve mintegy harminc centiméteres Forrás: The researchers

– mondta Lees a ZME Science online tudományos portálnak. – Az általunk javasolt rendszertani változtatás végül egy régóta megérdemelt elismerést adhat az egyik legünnepeltebb madagaszkári fajnak.

Hozzátette: a trópusokon több száz szenderféle található, de ez a rovar csak Madagaszkáron él. Élete szorosan összefügg az ott élő növényekkel, köztük a csillagorchideával.

A szakemberek szerint a növény és a rovar befolyásolja egymás biológiáját, hiszen a lepke pödörnyelve az orchidea hosszú nektárcsövével összhangban hosszabbodott meg.

A körülbelül harminc centiméteres szívóka rendkívüli hossza miatt az állat azonban sebezhetővé vált a ragadozókkal, például a denevérekkel és a makikkal szemben. Ennek megakadályozása érdekében csak akkor tekerik ki pödörnyelvüket, amikor közelednek az orchideához, és amint végeztek, azonnal visszacsavarják.