Óriási kosfej szobrokat találtak az egyiptomi szfinxek sugárútján

kosfej
Itt található az egyiptológusok által felfedezett egyik óriási kosfej
Vágólapra másolva!
Az egyiptológusok három óriási kosfej szobrot fedeztek fel a luxori Karnak-templomtól délre. A templomot nagyjából 4000 és 2000 évvel ezelőtt építették, és nagy részét Ámonnak ajánlották, aki egyike volt a legrégibb isteneknek az ókori Egyiptomban. Leggyakrabban emberként kettős tollkoronával, illetve kos formájában ábrázolták. A templomkomplexum több mint 250 hektáron terül el.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi Turisztikai és Antikvitás Minisztérium (Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities) bejelentette, hogy egy egyiptomi régészeti csapat három darab,, nagy méretű kosfejet talált egy átjáróban, amit a Ptolemaida-dinasztia építtetett.

A hellenisztikus királyi család majdnem 300 éven keresztül irányította az ókori Egyiptomot, időszámításunk előtt 305–30-ig.

A szakemberek szerint az ókori Egyiptomban ezek a kosfejek három nagyobb szobor részét képezték, amelyek olyan lények testei lehettek, amelyek kicsit a szfinxekre hasonlítottak.

Itt található az egyiptológusok által felfedezett egyik óriási kosfej Forrás: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

– mondta Mustafa Waziri, a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára a LiveScience online tudományos portálnak.

Ezt az utat gyakran találóan „a szfinxek sugárútjának" is nevezik, amelyen több száz szobrot emeltek a korabeli egyiptomiak.

– írta Elizabeth Blyth a „Karnak: Evolution of a Temple" című könyvében. – Míg számos, máig fennmaradt szfinx I. Nahthórhebit uralkodásának idejéből származik, a műalkotások mégis azt sugallják, hogy ez a sugárút már a 18. dinasztia korában, tehát időszámításunk előtt 1550-1295 között is létezett.

Waziri közleménye szerint az egyiptológusok jelenleg a kosfejek konzerválásán dolgoznak.

A tudósok vizsgálják a szobrok korát is; az eddigi eredmények szerint azok III. Amenhotep, az Újbirodalom egyik legjelentősebb fáraójának uralkodása idejére nyúlhatnak vissza,

aki időszámításunk előtt 1390 és 1352 között uralkodott Egyiptomban.