Átadták a felújított Szfinxek útját az egyiptomi Luxorban

Luxor
Látványos ünnepségen adták át a felújított ősi utat
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb szabadtéri múzeumaként, egy ősi ünnep nagyszabású és látványos újrajátszásával, Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök jelenlétében felavatták csütörtökön Egyiptomban a Szfinxek útját a több mint egy évtizede tartó feltárás és restaurálás befejeztével.
Vágólapra másolva!

Az Újbirodalom idejétől használták a szent utat

A Nílus keleti partján a luxori és a karnaki templomegyüttest összekötő Szfinxek útját III. Amenhotep idején, 3400 évvel ezelőtt építették. Az Újbirodalom idejétől kezdve ezen az úton vonult végig a Nílus áradásának második hónapjában az évenként megrendezett Opet-ünnep alkalmával a színpompás processzió, amely a szent bárkát és a benne rejtőzködő thébai triászt (Amon, Mut és Honszu) kísérte.

A Szfinxek útja a karnaki és a luxori templomegyüttest köti össze Forrás: Abdallah Elkadi/Egyiptom magyar szemmel - Kultúra, utazás, emberek és szokások/Facebook

Ámon, az istenek atyja, akinek különvált női része és felesége Mut volt, fiuk pedig Honszu. Ámon és Mut az Opet-ünnepkor egyesült minden évben.

Az utat később a rómaiak is használták.

A helyszín jelentőségét jelzi, hogy Hatsepszut királynő a karnaki templomban emeltetett Vörös Kápolnája falára rávésette, hogy uralkodása alatt (Kr. e. 1479-1458) hat kápolnát építtetett Ámon-Ré isten tiszteletére a szent út mentén.

Komoly feltárás előzte meg az út helyreállítását Forrás: Abdallah Elkadi/Egyiptom magyar szemmel - Kultúra, utazás, emberek és szokások/Facebook

Az ásatások során meglelték a Hatsepszut által emeltetett kápolnák - az út mentén a legrégibb építmények - maradványait, amelyeket I. Nektanebész beépíttetett a szfinxekbe.

Kleopátra és Antonius is végigsétált a Szfinxek útján

A feltárások során napvilágra került több fáraó és királyné domborműve és kartusa. Az egyik reliefen VII. Kleopátra királynő neve szerepel - az egyiptomi régészek szerint az uralkodónő ellátogatott a szfinxek útjára Marcus Antonius társaságában nílusi hajóútja során.

Látványos ünnepségen adták át a felújított ősi utat Forrás: Abdallah Elkadi

E látogatás alkalmával kezdeményezte Kleopátra a szfinxek útjának restaurálását, e munkálatokat jelzi az uralkodó kartusa.

A 76 méter széles és 2,7 kilométer hosszúságú út mellett eredetileg nem kevesebb, mint 1350 szfinx sorakozott,

amelyeket a XXX. dinasztia alapítójának, I. Nektanebésznek (Nektanebo, Nehetnebef) az uralkodása idején sorakoztattak fel.

A karnaki és luxori templom-együttesek szent kerületnek számítottak Forrás: Abdallah Elkadi/Egyiptom magyar szemmel - Kultúra, utazás, emberek és szokások/Facebook

A szfinxek - az egyik oldalon kosfejű, a másik oldalon emberfejű, oroszlántestű hatalmas szobrok - többségét a római uralom alatt, illetve a középkorban elszállították és újrahasznosították, az utat betemette a homok, a területet pedig beépítették.

(Forrás: MTI/AP/AFP)