Mítoszok nyomában: Vajon a Duna mélyén rejtőzik Attila sírja?

Az emberiség nagy mítoszai, Attila sírja: magyarországi ásatás
Attila sírjának keresése, magyarországi ásatás.
Vágólapra másolva!
A mítosztok szinte egyidősek az emberiséggel, és sokat közülük a mai napig próbálnak kibogozni. Vajon hol lehet a Szent Grál? Valóban létezett a titokzatos szigetlakók országa, az Atlantisz? Tényleg éltek vérfarkasok, vagy csupán őseink képzeletének szülöttjei? Na és hol nyugszik Attila, a hunok királya? Egy izgalmas német dokumentumsorozat, a Mítoszok – Az emberiség legnagyobb mítoszai ilyen kérdések nyomában jár, készítői pedig többek között Magyarországra is ellátogattak, hogy Attila, a hunok királyának sírjára bukkanjanak. A sorozatot hazánkban a Viasat History tűzi műsorára, 2021. december 6-ától hétköznaponként 21 órától.
Vágólapra másolva!

Az alkotás minden egyes epizódja legendás történelmi mítoszoknak jár utána: régészeket követ ókori sírok vagy éppen vízalatti városok feltárásához, és közben tudósoktól gyűjt be információkat. A különböző részek az ókori Egyiptomból a modern városi legendákig vezetnek, miközben ismert történelmi személyiségek köré épült mondákat ugyanúgy elemeznek, mint például a hírhedt Bermuda-háromszöget.

A nyitórész december 6-án, hétfőn azonban csak és kizárólag Attilára, a hunok királyára összpontosít – a forgatóstábnak magyar szakértők, illetve a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai és munkagépei nyújtottak segítséget.

Atlantisz. Forrás: SchisCom

Mint ismeretes, az 5. században mindenki a hunokat rettegte Európában. Vezetőjük Attila, az „Isten ostora", akinek hadjáratai, győzelmei a mai napig adják témáját történelemkönyveknek – azt mégsem tudja senki, hol temették őt el. Móra Ferenc szerint Attila három egymásba illesztett koporsót kapott: egyet vasból, egyet ezüstből, egyet pedig aranyból. A temetésben segédkezőket pedig állítólag megölték, hogy senki se árulhassa el, hol rejtőzik az uralkodó sírja.

A kutatók úgy vélik, valahol a magyar Alföldön lehet, de a Tisza mellett a Duna is felmerülhet lehetséges nyugvóhelyként.

Attila temetése. Forrás: SchisCom

Tóth Attila a kutatócsapatával és egy ultrahangos szonárral felszerelve a Duna mélyét vizsgálja nyomok után kutatva:
– Előfordulhat, hogy Attila sírját a Duna mélyén rejtették el. Mivel birodalmának a központja a mai Magyarországon volt, és a nyughelyét titokban akarták tartani, ezért könnyen lehet, hogy a monda igaz – vélekedik a kutató. Ha pedig a legenda valós, az azért is lenne jó hír, mert a víz alatt jobb állapotban maradhatnak fenn a leletek.

Attila sírjának keresése, magyarországi ásatás. Forrás: SchisCom

Megannyi magyar kutató mellett az Illés és a Fonográf egykori legendás tagja, a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas Szörényi Levente (az István, a király és az Attila, Isten kardja c. rockopera zeneszerzője) is részt vesz az Attila utáni kutatásban. Ő a Visegrádi-hegységben húzódó Holdvirág-árok feltárásán dolgozik, ahol több korabeli csontvázat is találtak. A Mítoszok – Az emberiség legnagyobb mítoszai alkotóinak elmeséli, hogy több mint tíz éve próbál Attila nyomára bukkanni, és reményét fejezi ki, hogy a Pilisben talált temetkezési hely talán közelebb hozhat a legendás nyughelyhez.

(Forrás: SchisCom)