Veszettség okozta egy férfi halálát Franciaországban, 35 év után először fordult elő a világon, hogy lyssavírus európai deneverék terjesztette változata (EBLV-1) okozta fertőzésben ember vesztette életét.

A 60 éves férfi még 2019 augusztusában Limoges-ban halt meg agyvelőgyulladásban, a betegség eredetét akkor nem tudták feltárni az orvosok.

A párizsi Pasteur Intézet kutatóinak szerdai közlése szerint denevér haraphatta vagy karmolhatta még. A Necker Kórház és a Pasteur Intézet kutatói fogtak össze a betegség okainak feltárására. A férfi halála után folytatott genetikai elemzések mutatták ki, hogy lyssavírus európai denevérek terjesztette változata fertőzte meg őt.

"A reptrospektív diagnózisnak köszönhetően derült fény az esetre. A vírus eredetétét 2020 novemberében azonosítottuk. A koronavírus-járvány közepette ez a felfedezés nem keltett figyelmet" - közölte Laurent Dacheux, a Pasteur Intézet veszettség központjának helyettes vezetője.

Az igen ritka esetet a kutatók a mesvaccins.net honlapon mutatták be a nyilvánosságnak.

35 éve nem történt európai denevérek okozta fertőzés miatti elhalálozás a világon. Franciaországban ez az első. 1985-ban volt azonos haláleset Oroszországban" - tette hozzá a kutató.

Elmondta, hogy a limoges-i férfi otthonának padlásán denevérek fészkeltek. Franciaországban 2001 óta nem fordult elő veszettség.