Igazi csoda, ahogy a szappanbuborék irizáló hógömbbé fagy - videó

szappanbuborék, fagy, jég, hógömb
A természet fantasztikus alkotása
Vágólapra másolva!
Egy fotós elbűvölő felvételeket készített egy szappanbuborékról, amely megfagyott és finom hógömbbé változott, miután a kanadai Winnipegben a hőmérséklet közel mínusz harminc fokig zuhant.
Vágólapra másolva!

A lenyűgöző felvételeket Heather Hinam, kanadai természettudós, művész, fotós és oktató rögzítette, aki megosztotta a különleges videót az egyik közösségi oldalon, megjegyezve, hogy „akkor van a buborékok legjobb fagyasztási ideje, amikor tiszta, hideg a nap, és amikor alig fúj a szél."

A szappanbuborék csodálatos formát öltött Forrás: Heather Hinam/LiveScience

– írta Hinam, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – Ez volt az úgynevezett zen dermedt pillanata.

A videóban a fotós egy tiszta, szappanba mártott csövet használva buborékot fújt egy hóval borított felületre. A felvételen jól látszik, amint a buborék finoman ide-oda ugrál, miközben a jég kezdik „bepettyezni" a szappanfóliát, egyre jobban és jobban, irizáló jégkristályfoltokat képezve.

Minden jeges folt káprázatos textúrákat képez, egy hópehelyhez hasonlóan.

A természet fantasztikus alkotása Forrás: LiveScience

És ahogy a foltok nagyobbak lesznek, végül összeolvadnak egymással, és egy teljes gömböt alkotnak.

A hatás szembetűnő, de hogyan működik? A Nature Communications tudományos szaklapban korábban közzétett tanulmány azt a rejtélyt kutatta, hogy több jégfolt képződik-e a szappanbuborékokon vagy a jég egy nagyobb foltból indul ki, amely végül kiterjed az egész gömbre.

A tudósok akkor arra jutottak, hogy egy kis mennyiségű folyadék megfagyása esetén, a fagyasztási folyamat egyetlen kiindulási pontnál kezdődik, majd a fagyott terület lehűti a szomszédos részeket és így megy tovább, amíg az összes folyadék le nem hűl és meg nem fagy.

Így alakul ki például egy jégkocka is a fagyasztóban.

A tanulmány szerzői azonban azt is hangsúlyozzák, hogy a buborékok is először ezt a szabályt követik, de gyorsan eltérnek a mintától; fagyos környezetben a buborék egyetlen pontja kezd először fagyni.

Ám mivel a buborék egy üreges gömb, a hő eloszlik a megmaradt folyékony vízben, és a buborék teteje felé áramlik. Majd amint a többi része megfagy, több hő szabadul fel, és a víz áramlása erősebbé válik, ezért a jégkristályok „elszakítják a buborék fagyott darabjait".

Ezen kristályok mindegyike saját jégvető kolóniáját alkotja, amely nagyobbá válik, és lenyűgöző „hógömb" hatást vált ki. Minél hidegebb van, a "trükk" annál jobban működik.