Ilyen könnyen megtanulták a sertések a botkormány használatát

disznó, sertés, joystick
Ügyesen megtanulták a joystick használatát
Vágólapra másolva!
Noha nincsenek hüvelykujjaik, a tudósok egy új kísérlet során disznókat arra képeztek ki, hogy orrukkal használjanak egy botkormányt. A kutatók szerint mindez jól mutatja az állatok a viselkedési és kognitív rugalmasságát.
Vágólapra másolva!

A szakemberek a disznókat tartják az egyik legokosabb emlősöknek. Ezek az állatok tudják, hogy melyik ember kedves velük és melyik nem, de meg tudják különböztetni egymástól az ismerős és az idegen sertéseket is.

Nem véletlen, hogy az International Journal of Comparative Psychology folyóiratban publikált, korábbi tanulmányban a tudósok már megállapították, hogy a sertések szellemi és társadalmi képességeiket tekintve egyenrangúak a kutyákkal és a csimpánzokkal.

Most az is bebizonyosodott, hogy a csimpánzokhoz hasonlóan, a sertések is képesek eszközöket használni.

A Fülöp-szigetekhez tartozó Visavan szigetlánc sűrű erdeiben élő, cebui disznókról (Sus cebifrons) dokumentálták, hogy a szájukban tartott kéreg segítségével ásnak búvóhelyet.

Ott van jó példaként Pigcasso is, egy művészies sertés, amelyet egy dél-afrikai gazdaságból mentettek ki, és akit mentője különleges festmények készítésére képzett ki. Az állat ráadásul elég termékeny művész, hiszen már tíz festményének akadt vásárlója, sőt saját kiállítása is volt.

Mindezek tekintetében talán nem is olyan meglepő, ha megtudjuk, hogy a sertések gamer-játékosként is megállhatják a helyüket.

Az indiánai Purdue Egyetem kutatói négy disznót arra képeztek ki, hogy orrukkal kezeljenek egy botkormányt, és ennek segítségével irányítsák a kurzort a számítógép képernyőjén. Az eszköz használatának elsajátításához a kiképzőik ízletes finomságokkal motiválták és jutalmazták őket.

A sertések ezután egy videojátékot játszottak,

ahol már az újonnan elsajátított botkormány irányítási készségeiket kellett használniuk a kurzor manőverezéséhez, amíg az ütközött a négy fal egyikének. Amikor a kurzor találkozott a számítógép képernyőjén látható szerkezettel, a játék csipogó győzelmi hangot adott, így a disznók jutalmat kaptak.

Ügyesen megtanulták a joystick használatát Forrás: Frontiers in Psychology

– írták a kutatók a Frontiers in Psychology tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban.

Megjegyezték azonban, hogy a sertések közel sem teljesítettek olyan jól, mint a főemlősök, például a rézuszmajmok. Hangsúlyozták azt is, hogy az ilyen vizsgálatok megkérdőjelezik az állatok intelligenciájával kapcsolatos hagyományos elképzeléseinket és sztereotípiáinkat.