A sérült antenna miatt kellett kézi vezérléssel csatlakoztatni a Progressz MSZ-16 orosz teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomáshoz - közölte egy orosz rakéta-űrtechnológiai forrás csütörtökön.

Az értesülés szerint az űrhajó fő antennája megsérült. Egy második forrás ezt megerősítve azt is közölte, hogy a teherűrhajó leváló védőburkolata okozhatta az antenna sérülését. A Roszkoszmosz orosz űrügynökségnél azt mondták, hogy addig nem fűznek magyarázatot a történtekhez, amíg a szakértők - akik gyűjtik és elemzik az adatokat - nem fejezik be a vizsgálatukat.

A Progressz felbocsátása BajkonurbólForrás: ASP/Sputnik/RFSA

A Progressz MSZ-16 hétfőn indult a kazahsztáni Bajkonurban lévő űrrepülőtérről. Eredetileg azt tervezték, hogy automata üzemmódban fog csatlakozni a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A keletkezett hiba miatt viszont át kellett térni kézi vezérléssel irányított megközelítésre. A Roszkoszmosz űrkutatási hivatal sajtószolgálata korábban még azt közölte, hogy a Progressz MSZ-16 teherűrhajó tengelye az ISS-hez érkezéskor eltért a dokkolási tengelytől.

Szergej Rizskov orosz űrhajós a repülésirányítási központ szakembereinek javaslatára átvette az irányítást az automata rendszertől, és kézi üzemmódban - sikeresen - csatlakoztatta a teherűrhajót az állomáshoz. Az ilyen, váratlan helyzetekben az űrállomáson tartózkodó asztronauták átveszik az érkező űrhajó feletti vezérlést, és távirányítással hajtják végre a csatlakoztatást az ISS-hez.

A TASZSZ orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy korábban, 2020 júliusában a Progressz MSZ-15 teherűrhajó csatlakozásakor is észleltek eltérést az űrállomás megközelítésekor, de akkor nem volt szükséges áttérni a kézi vezérlésre, mert az eltérés még a megengedhető határok között volt.