Skóciában minden egyes lepárlóüzem egyedi whiskyt készít, mégis az egyes régiók különböző whiskyjeinek vannak olyan hasonló jellemzői, melyek alapján „családokba" csoportosíthatók. Négy fő régiót különíthetünk el.

A Highland régió a Skót-Felföld jelentős részét magában foglalja. Az innen származó malátawhiskyk fő jellemzője az őszies illat, a gazdag, robusztus ízvilág.

A Spey folyó völgye, azaz a Speyside a Skót-Felföld északi részén található Aberdeen és Inverness városa között nagyjából félúton. Területéhez képest itt működik a legtöbb skót whiskylepárló. A Speyside malátawhiskyk legfőbb jellemzői a könnyed, nyári virágos illat és az elegáns, édeskés íz.

A jelentős whisky termelő régiók SkóciábanForrás: Origo

Külön régió található Islay-szigetén. Bár itt csak néhány lepárlóüzem működik, mégis jellegzetes karakterük alapján e whiskyk jelentősen különböznek „szárazföldi" társaiktól. Az Islay malátawhiskyk különlegessége, hogy nagyon telt, a tenger közelsége miatt erősen sós, a gyártás során használt tőzeg miatt pedig jellegzetesen füstös whiskyk.

A Skót–Alföldön (Lowlands) nem túl sok whiskylepárló működik. E viszonylag nagy területen azonban mégis hasonló jellemzői alakulnak ki az itt készített és érlelt malátawhiskyknek. A karakterükben megmutatkozó fő hasonlóságok a tavaszias virágillat, valamint a kellemes, lágy íz.

A Caol Ila lepárló, ahonnan a limitált kiadású whisky származikForrás: Wikipedia

A skót whiskyk között sok érdekes és értékes ritkaság jelenik meg, de az igazi különlegességnek számít, ha egy palackozás példányai csak Magyarországon vásárolhatók meg.

Ez a helyzet az Islay-szigetén található híres Caol Ila („Islay Hangja") lepárló esetében, amelynek 2008-as lepárlású whiskyjéből a Wilson & Morgan független palackozó csak a magyar piacra (WhiskyNet) palackozott egy single cask (egyhordós) kiadást, amelyet az érlelés utolsó 10 hónapjában első töltésű bourbonhordóban finiseltek.