A világon összesen 309 palack készült belőle és mind Magyarországon van

Caol Ila
A Caol Ila lepárló, ahonnan a limitált kiadású whisky származik
Vágólapra másolva!
Skóciában minden egyes lepárlóüzem egyedi whiskyt készít, mégis az egyes régiók különböző whiskyjeinek vannak olyan hasonló jellemzői, melyek alapján „családokba" csoportosíthatók. Négy fő régiót különíthetünk el.
Vágólapra másolva!

A Highland régió a Skót-Felföld jelentős részét magában foglalja. Az innen származó malátawhiskyk fő jellemzője az őszies illat, a gazdag, robusztus ízvilág.

A Spey folyó völgye, azaz a Speyside a Skót-Felföld északi részén található Aberdeen és Inverness városa között nagyjából félúton. Területéhez képest itt működik a legtöbb skót whiskylepárló. A Speyside malátawhiskyk legfőbb jellemzői a könnyed, nyári virágos illat és az elegáns, édeskés íz.

A jelentős whisky termelő régiók Skóciában Forrás: Origo

Külön régió található Islay-szigetén. Bár itt csak néhány lepárlóüzem működik, mégis jellegzetes karakterük alapján e whiskyk jelentősen különböznek „szárazföldi" társaiktól. Az Islay malátawhiskyk különlegessége, hogy nagyon telt, a tenger közelsége miatt erősen sós, a gyártás során használt tőzeg miatt pedig jellegzetesen füstös whiskyk.

A Skót–Alföldön (Lowlands) nem túl sok whiskylepárló működik. E viszonylag nagy területen azonban mégis hasonló jellemzői alakulnak ki az itt készített és érlelt malátawhiskyknek. A karakterükben megmutatkozó fő hasonlóságok a tavaszias virágillat, valamint a kellemes, lágy íz.

A Caol Ila lepárló, ahonnan a limitált kiadású whisky származik Forrás: Wikipedia

A skót whiskyk között sok érdekes és értékes ritkaság jelenik meg, de az igazi különlegességnek számít, ha egy palackozás példányai csak Magyarországon vásárolhatók meg.

Ez a helyzet az Islay-szigetén található híres Caol Ila („Islay Hangja") lepárló esetében, amelynek 2008-as lepárlású whiskyjéből a Wilson & Morgan független palackozó csak a magyar piacra (WhiskyNet) palackozott egy single cask (egyhordós) kiadást, amelyet az érlelés utolsó 10 hónapjában első töltésű bourbonhordóban finiseltek.