Elkészítették a Perseverance marsjáró landolási helyének háromdimenziós képét a Joanneum Research osztrák tudományos intézet kutató.

A szakértői team számára egy videót is készítettek, ezt egyelőre még nem mutatják be a nyilvánosságnak - mondta el Gerhard Paar, a képelemzéssel és mérési rendszerekkel foglalkozó csoport munkatársa.

A hét elején kapták meg a grazi szakértők az első fotókat, amelyeket a marsjáró "árbocán" két méter magasan elhelyezett Mastcam-Z kamerarendszere készített. Nagyon örülünk, hogy egyből működött. Az adatokat azonnal ki tudtuk értékelni és bemutatni" - mondta Paar.

Munkatársaival a sztereokép minden egyes képpontját háromdimenzióssá alakították, ezekből úgynevezett texturált pontfelhőket, valamint vizualizációkat hoztak létre. Így született meg a videó, amely egy átrepülést szimulál és láthatóvá teszi a rover körüli vidék elemeit.

Mintegy 200 képet analizáltak, ebből készült egy kétperces videó. Látható a landolási helyszín környezete, az első 30-40 méter. Időközben beérkeztek további felvételek is, melyeken már a horizont is a kamera látószögébe került - fejtette ki a szakértő.

Az osztrák csapat, amelynek a virtuális valósággal és vizualizációval foglalkozó bécsi kutatóközpont (VRVis) is tagja, a háromdimenziós képet eljuttatta a Mastcam-Z tudományos csapatának. Az általuk kifejlesztett eszköz lehetővé teszi a Mars felszínének interaktív megfigyelését és geológiai értelmezését.

Az egytonnás, hatkerekű Perseverance több mint 470 millió kilométer megtétele után múlt csütörtökön landolt a Marson a 250 méter mély Jezero-kráterben. A tervek szerint egy teljes marsi évig - 687 földi napig - dolgozik majd a bolygón, ahol a mikrobiális élet nyomai után kutat.

(MTI/APA)